Bij de corona-uitbraak in vrije basisschool De Wingerd in Poederlee (Lille) liepen uiteindelijk vier leerkrachten en zestig kinderen een besmetting op. 

Bij de corona-uitbraak in vrije basisschool De Wingerd in Poederlee (Lille) liepen uiteindelijk vier leerkrachten en zestig kinderen een besmetting op. © RR

Corona beleeft piekperiode in Kempen: “Steekproefgewijs controleren op naleven quarantaine”

Kempen -

In amper twee weken tijd is het aantal nieuwe besmettingen in de Kempen bijna verviervoudigd, en er lijkt nog geen klad in dat tempo te komen. Er duiken zowel in scholen, bedrijven als families nieuwe clusters op.

Hans Otten

In de voorbije week kwamen er gemiddeld 229 nieuwe coronabesmettingen per dag in de Kempen bij. Een week geleden waren er dat 120 per dag, twee weken geleden 59. Het virus blijft zich bovendien al een hele tijd verspreiden aan een tempo van quasi een verdubbeling in vergelijking met de voorgaande week, waardoor het er niet naar uitziet dat het hoogtepunt van de vierde golf al bereikt is.

Turnhout spant met 221 nieuwe positieve testen in zeven dagen tijd de kroon. Maar daarna volgen Lille met 151 besmettingen en Beerse met 123. Dat zijn er meer dan in Geel (114), Westerlo (104), Herentals (98) en Mol (93). Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich Baarle-Hertog met nauwelijks vijf nieuwe besmettingen in de voorbije week, Dessel (15), Meerhout en Retie (ieder 19).

Zestig leerlingen

“In Lille zitten de besmettingen vooral in de scholen”, zegt burgemeester Marleen Peeters (N-VA) van Lille. “Eind vorige week stelden we een aantal besmettingen vast in de vrije basisschool De Wingerd in Poederlee. Daar zijn we uiteindelijk beland op zestig leerlingen en vier leerkrachten die positief hebben getest op Covid-19. Dat is natuurlijk meteen een flink aantal. En in nogal wat van die gevallen is het virus doorgegeven aan ouders en andere familieleden. Maar vandaag (dinsdag, red.) krijg ik toch ook uit enkele andere scholen te horen dat er een klas of leerjaar naar huis is gestuurd vanwege besmettingen. Daarnaast zien we bij de 65-plussers juist heel weinig besmettingen.”

De gemeente Lille heeft een speciaal stroomdiagram uitgetekend rond de mogelijke situaties en bijhorende stappen die mensen moeten volgen bij een besmetting in hun omgeving. “We stellen toch nog vast dat niet alle mensen alle maatregelen goed begrijpen”, zegt Marleen Peeters.

Mondmasker aanbevolen

Die problematiek stelt haar collega Bart Craane (CDE-Vlim.be) in Beerse vast. “In Beerse merken we dat de besmettingen zich in verschillende clusters voordoen. Het gaat om scholen, zoals gemeentelijke basisschool De Singel waar de volledige lagere school een week thuis moet blijven. Maar ook bedrijven en families ontkomen er niet aan. Het zit dus erg verspreid. Om verdere expansie tegen te gaan, dringen we er bij de mensen op aan om de quarantaineregels goed op te volgen. We merken dat nogal wat mensen dat niet doen. Daarom hebben we besloten dat we via steekproeven controles gaan uitvoeren op het naleven van de quarantaine. Daarnaast doen we ook aan organisatoren van evenementen de komende dagen en weken om het dragen van een mondmasker opnieuw te verplichten”, zegt Bart Craane. (ho)Ontvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws