Hier en daar liggen de ribbeltegels los of steken ze gevaarlijk omhoog. 

Hier en daar liggen de ribbeltegels los of steken ze gevaarlijk omhoog. © Chris Van Rompaey

Lier schuift herstel ribbeltegels op lange baan: evenementen gaan voor

Lier -

Veel tegels van de ribbelstrook op de Grote Markt in Lier liggen al maanden gevaarlijk los. Slechtzienden blijven best dubbel voorzichtig, want de stad laat ze ten vroegste in januari herstellen.

Chris Van Rompaey

Stéphanie Van Campenhout (CD&V) bracht de ribbelstrook op de gemeenteraadszitting ter sprake. “Terwijl de tegels bedoeld zijn voor een veilige doorgang voor slechtzienden, worden zij meer en meer geconfronteerd met en verhinderd door containers, fietsen en andere objecten. Een aantal tegels is ook stuk. Het getuigt allicht niet van slechte wil, maar het toont wel aan dat deze tegels meer aandacht verdienen.”

“Obstakels op de blindengeleidelijnen zijn een bekend fenomeen”, antwoordde schepen van Openbare Ruimte Bert Wollants (N-VA). “Het klopt dat de lijnen geregeld geblokkeerd worden door allerlei zaken die daar niet thuis horen, waaronder vrij vaak gestalde fietsen. Daarop hebben onze gemeenschapswachten en de politie ook al gesensibiliseerd. Wellicht klopt het dat veel mensen niet weten waarvoor die speciale tegels eigenlijk dienen, welk maatschappelijk belang ze hebben. Deze sensibilisering moeten we dus verder aanhouden.”

Novemberfoor

Wat de losliggende tegels betreft, heeft schepen Wollants minder goed nieuws. “We hebben hiervoor aan onze externe aannemer een offerte gevraagd. Doordat er veel evenementen aankomen zoals de Novemberfoor, kan hij de herstelling pas daarna uitvoeren. We plannen dat in januari en hierbij moeten we ook de fundering van de tegels verbeteren. Het grootste probleem blijft namelijk het overrijden met voertuigen. Er zijn momenteel geen tegels op de markt die worden aanbevolen voor het overrijden door voertuigen. Daar zal dus extra aandacht voor nodig zijn.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws