De 64 zaken die werden behandeld waren inbreuken die tijdens het weekend werden vastgesteld 

De 64 zaken die werden behandeld waren inbreuken die tijdens het weekend werden vastgesteld ©  BELGA

Opvallend veel bestuurders onder invloed van drugs: “Een jointje gerookt omdat ik me verveelde tijdens de lockdown”

Regio -

Op de Mechelse politierechtbank werd dinsdag een Wodcazitting gehouden. 64 mensen waren er gedagvaard omdat ze betrapt werden onder invloed van alcohol en/of drugs tijdens het weekend. Opvallend was het hoge aantal mensen dat positief had getest op drugs. Verscheidene personen wezen naar de lockdown voor hun middelengebruik en vertelden dat ze zich enorm verveelden.

Theo Derkinderen

Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar gebeurden er in het arrondissement Mechelen 27 nachtelijke weekendongevallen, wat één ongeval meer is in vergelijking met vorig jaar. Bij die ongevallen vielen gelukkig geen doden en slechts twee personen raakten zwaargewond. Een jaar eerder ging het nog om 15 zwaargewonden.

In de provincie Antwerpen moesten tussen januari en september ruim 23.000 mensen een ademtest afleggen. 3,5% daarvan had teveel gedronken. Vorig jaar ging het om 2,9% van de gecontroleerden. Een flinke stijging dus. 44% van de personen die een speekseltest moesten afleggen, bleken positief te testen op het gebruik van drugs.

65 keer te hoog

De Mechelse politierechtbank organiseerde dinsdag een Wodcazitting. Een speciale zitting waarbij alleen maar inbreuken werden behandeld die tijdens het weekend werden vastgesteld. Opvallend was dat ook heel wat jonge mensen terechtstonden omdat ze positief hadden getest op drugsgebruik. Eén van hen was een pakjeskoerier. “Na het werk rookte hij met enkele vrienden en collega’s een jointje en reed dan naar huis. Maar hij reed recht in een politiecontrole. Uiteraard was zijn drugstest positief”, zei de advocaat van de man. De politierechter benadrukte dat de THC-waarde in het bloed van de man 65 keer hoger lag dan toegelaten. De man kreeg een boete van 2.400 euro en een rijverbod van vier maanden.

Een andere bestuurder stopte niet voor een politiecontrole, maar kon wat later door de politie worden aangetroffen. Hij bleek onder invloed van alcohol, cocaïne en cannabis. Hij liep een werkstraf van 60 uur op, een rijverbod van 45 dagen en moet ook medische en psychologische proeven ondergaan.

Een man uit Heist-op-den-Berg liep een boete van 1.200 euro op en een rijverbod van 45 dagen omdat hij positief testte op het gebruik van cannabis en cocaïne. “Het gebeurde in volle lockdown. We verveelden ons en zaten met enkele vrienden samen. We hebben een jointje gerookt”, klonk het.

Alcoholslot

Een automobilist stond terecht omdat hij betrapt werd met 2,46 promille alcohol in het bloed. “Hij was op bezoek bij zijn zus en schoonbroer, maar er ontstond ruzie en de man is dan vertrokken. Maar hij had ook gedronken en werd door de politie staande gehouden”, zei de advocaat van de Mechelaar. Omdat het niet de eerste keer was dat de man terechtstond, legde de politierechter hem nu een boete van 1.600 euro, een rijverbod van 45 dagen en de installatie van een alcoholslot op. Dat betekent dat de auto alleen maar start als de bestuurder een negatieve ademtest aflegt.

Wijnkaart

Een avondje wijnproeven liep voor een man uit Bonheiden slecht af. Hij had 2,23 promille alcohol in het bloed. “Die avond had hij wijn geproefd in de zaak waar hij werkte omdat de nieuwe wijnkaart moest worden samengesteld. Hij werd op enkele honderden meter voor zijn woning staande gehouden”, zei de raadsman van de beklaagde. Het kost de Bonheidenaar nu een boete van 800 euro en een rijverbod van een maand.

Volgend voorjaar wordt er opnieuw een Wodcazitting gehouden op de Mechelse politierechtbank.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Heist-op-den-Berg in als startgemeente.

Nu in het nieuws