Eeuwenoude stadsboerderij met riante tuin in hartje Mechelen staat te koop

Mechelen -

Het is letterlijk een verborgen parel, de eeuwenoude stadsboerderij die achter een herenhuis in hartje Mechelen verscholen ligt. De huidige eigenaar knapte het historische pand – toen nog een ruïne – destijds met veel toewijding op. Gezien zijn leeftijd zoekt hij er via een bekende Mechelse vastgoedmakelaar een nieuwe eigenaar voor. Heel de site met twee huizen en een riante stadstuin staat te koop voor bijna twee miljoen euro.

Sven Van Haezendonck

Als je in de Lange Ridderstraat door de poort van een herenhuis naar binnenwandelt, kom je in een prachtige, romantische tuin terecht. Daar middenin staat een zeventiende-eeuws bakstenen gebouw. Stadsboerderij Den Ossekop vlak bij de Kruidtuin, het stadspark in de Mechelse binnenstad, was decennialang een goed bewaard geheim.

In een uitgebreide inventaris over het cultuurbezit in ons land die in 1984 werd opgemaakt, is wel iets terug te vinden over het herenhuis aan de straatkant, maar over de boerderij geen letter. Ook de online inventaris van Onroerend Erfgoed maakt ons niet wijzer. “Het pand is indertijd niet opgemerkt”, zegt Michèle Eeman, gewezen diensthoofd Monumentenzorg bij de stad.

Vastgoedmakelaar Patrick De Rycke in de tuin van de zeventiende-eeuwse stadsboerderij. “Dat zo’n pand te koop komt, is een unieke kans”, zegt hij.  

Vastgoedmakelaar Patrick De Rycke in de tuin van de zeventiende-eeuwse stadsboerderij. “Dat zo’n pand te koop komt, is een unieke kans”, zegt hij.  © Dirk Vertommen

Jaren later nodigde de huidige eigenaar Eeman eens uit voor een bezoek. “Hij heeft me toen met heel veel enthousiasme ontvangen. Het was een man met een neus voor antiquiteiten die het pand destijds met veel liefde heeft opgeknapt”, vertelt Michèle Eeman. De eigenaar staat niet graag in de belangstelling en hij blijft liever onbekend voor het grote publiek, maar hij leidt ons wel met veel plezier rond.

Gouden tip

Zelf kocht hij de stadsboerderij meer dan veertig jaar geleden tijdens een openbare verkoop. Het was een buurvrouw die hem toen gouden tip gaf. “Ik herinner me dat nog goed. ‘Dan heb je een mooie tuin in ‘ t stad’, zei ze. Eigenlijk waren we op zoek naar plek om onze auto’s te parkeren Toen ik het gebouw in 1977 kocht, vertelde iemand van de stad me dat ik het mocht afbreken. Het was een ruïne, maar gelukkig heb ik dat niet gedaan”, vertelt de eigenaar.

Het interieur van het gebouw, met centraal een vide die uitkijkt op een gedeelte van de woonkamer. 

Het interieur van het gebouw, met centraal een vide die uitkijkt op een gedeelte van de woonkamer. © Dirk Vertommen

Van de troosteloze toestand in 1977 is vandaag niets meer te merken. Integendeel zelfs, op die locatie te midden van een groene oase begin je zo te dromen. Ook het interieur van het pand ademt de sfeer van vroeger uit. “De schouw die ik heel mooi vind, heb ik lang geleden overgekocht van een familie die in het Groot Begijnhof woonde. De vloer is afkomstig uit een kerk.”

Zon vanaf ’s morgens

Mechelaars met oog voor details hebben misschien ooit al een glimp van het gebouw opgevangen toen ze door de Kruidtuin wandelden. Daar ligt Den Ossekop vlakbij, verstopt achter een hoge tuinmuur. “Het moet een stadsboerderij zijn geweest. Toch is het gebouw nooit beschermd. Ik heb hier altijd graag gewoond. Je hebt hier zon van ’s morgens tot ’s avonds”, zegt de eigenaar.

De eigenaar houdt van antiek en dat is ook te zien aan de badkamer. 

De eigenaar houdt van antiek en dat is ook te zien aan de badkamer. © Dirk Vertommen

Samen met het negentiende-eeuwse herenhuis aan de straatkant staat de stadsboerderij te koop. De vraagprijs is 1.995.000 euro. “Dit is een unieke kans”, zegt Patrick De Rycke, zaakvoerder van Woningzorg-Immoview. “Hoe dikwijls vind je in een stad als Mechelen een stuk grond van duizend vierkante meter met zo’n panden en zulk een prachtige tuin? Bijna nooit. Het geheel is uitermate geschikt voor cohousing en subliem voor kangoeroewonen. Je combineert hier de voordelen van de stad en het platteland”, legt De Rycke uit.

De renovatie gebeurde destijds met oog voor detail. 

De renovatie gebeurde destijds met oog voor detail. © Dirk Vertommen

De knusse keuken ademt de sfeer van grootmoeders tijd uit. 

De knusse keuken ademt de sfeer van grootmoeders tijd uit. © Dirk Vertommen

Het vallen van de bladeren tijdens de herfst geeft het pand extra charme. 

Het vallen van de bladeren tijdens de herfst geeft het pand extra charme. © Dirk Vertommen

De eigenaar investeerde vrij recent nog in een overdekt winterterras.  

De eigenaar investeerde vrij recent nog in een overdekt winterterras.  © Dirk Vertommen

Een zicht op een van de twee slaapkamers in het huis. 

Een zicht op een van de twee slaapkamers in het huis. © Dirk Vertommen

De poort van dit herenhuis in de Lange Ridderstraat leidt naar de tuin met de stadsboerderij. 

De poort van dit herenhuis in de Lange Ridderstraat leidt naar de tuin met de stadsboerderij. © Dirk Vertommen

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws