Containerreus ramt binnenschepen in Deurganckdok tijdens doortocht storm Aurore

Beveren -

De storm Aurore heeft eind vorige week ook schade veroorzaakt in het Deurganckdok in de Antwerpse haven. Een schip werd door de wind en botste tegen een aangemeerd binnenschip en twee duwbakken. Er vielen geen gewonden.

Met hevige windstoten veroorzaakte storm Aurore eind vorige week heel wat schade in en rond Antwerpen, met onder meer omgewaaide bomen en een deel van het dak dat bij Antwerp FC ging waaien.

LEES OOK: Storm Aurore zorgt voor grote schade in Antwerpen: stroompanne, omgewaaide stelling en bomen op auto’s en woning

In de Antwerpse haven, op de linkeroever, sloeg donderdagochtend een groot containerschip op drift. De Evelyn Maersk, 396 meter lang en goed voor zo’n 11.000 containers, botste omstreeks 6u ter hoogte van kaai 1718 op een aangemeerd binnenschip en twee duwbakken.

Het moment is door de Nederlandse binnenschipper vastgelegd op video. Volgens Flows, dat het nieuws uitbracht, raakte niemand gewond en raakte ook het schip niet beschadigd, maar moet dat laatste nog verder uitgezocht worden.

Oorzaak

Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Zeker is wel dat de weersomstandigheden niet ideaal waren. Tegenover Flows sprak een anonieme bron dat het niet verantwoord zou zijn geweest om zo’n groot containerschip dat bijna leeg was binnen te laten varen. “Zelfs met vier slepers houdt men dat niet onder controle”, klonk het.

De Vlaamse loods Bart Gonnissen is het daar niet mee eens. Hij haalt aan dat er niet lichtzinnig wordt beslist over een opvaart van een containerreus. “De opvaartregeling is gevolgd en tijdens de reis was er geen aanleiding om de reis te staken en het schip te laten omkeren. Het afbreken van de operatie kan grotere gevolgen hebben voor de veiligheid van de scheepvaart, de mensen en het milieu”, zegt hij.

Hij haalt wel aan dat door een plots draaiende en zeer heftige wind het alle hens aan dek was, en dat uit noodzaak er last minute heel wat slepers moesten worden bij gevraagd. Loodsen aan boord van de Evelyn Maersk zouden ook hebben gevraagd dat de containerkranen op het Deurganckdok-Zuid omhoog zouden staan.

De feiten doen alleszins denken aan het incident in december 2019, toen een kraan werd omgevaren door de losgeslagen APL Mexico City.

LEES OOK: Containerreus botste tegen kraan door gebrek aan sleepboten en manke communicatie

Nog een incident

Overigens sloeg op hetzelfde moment in de Kieldrechtsluis een autoschip van Grimaldi los. Het schip zou een scheur van drie meter hebben opgelopen in de romp, vijf meter boven het water.

cm

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws