Anneke bij het graf van haar vader waar links een Mariabeeldje werd afgekapt.

Anneke bij het graf van haar vader waar links een Mariabeeldje werd afgekapt. © Ilse Van Thielen

Grafschenners stelen letters en ornamenten van zerken

Herselt -

Op tientallen graven van het kerkhof van Blauberg (Herselt) zijn koperdieven in de nacht van vrijdag op zaterdag met letters en andere ornamenten aan de haal gegaan. “Wie doet nu zoiets?”, klinkt het bij de bezoekers.

Ilse Van Thielen

“Verschillende mensen komen dit weekend de graven van hun geliefden in orde brengen voor Allerheiligen. Stel je maar eens voor dat je dit dan tegenkomt”, zegt een bezoekster die liever anoniem blijft. Op sommige graven zijn alle letters verdwenen of staat alleen de datum er nog op. Ook verschillende kruisen en Christushoofden werden van de zerken geslagen. “Achteraan bij het columbarium zijn de kleine vaasjes er allemaal afgeslagen of afgevezen. Van twee vakken is de hele plaat zelfs weg”, zegt ze vol ongeloof.

De vaasjes zijn gestolen. De plekken waar ze hingen zijn nog duidelijk te zien.

De vaasjes zijn gestolen. De plekken waar ze hingen zijn nog duidelijk te zien. © Ilse Van Thielen

Mariabeeldje

Een van de bezoekers die een onaangename verrassing wachtte, is Anneke Vos. “Op het graf van mijn vader staan alle letters nog, maar aan de zijkant hing er een Mariabeeldje op. Dat is eraf geslagen. Je ziet nog de gaten waar het vastzat”, zegt ze. Het was haar zus die de diefstal opmerkte. “Ze is de zerk komen afwassen. Ze had het niet meteen gezien, maar had het gevoel dat er iets weg was. Alsof mijn vader haar zei om eens goed te kijken. Toen zag ze dat het beeldje verdwenen was.” Anneke belde naar de politie. “Maar daar kreeg ik de boodschap om maandag terug te bellen. Ik heb op mijn gsm een foto als bewijs dat het beeldje erop heeft gehangen”, zegt ze terwijl ze de foto laat zien. “Het is niet de eerste keer dat er iets gestolen wordt, maar dit gaat toch wel heel erg ver. De daders weten niet hoeveel pijn ze de nabestaanden bezorgen.”

Anneke laat het beeldje zien dat van de zerk geslagen is.

Anneke laat het beeldje zien dat van de zerk geslagen is. © Ilse Van Thielen

koper en brons

Andere bezoekers willen liever niet met hun naam in de krant, maar ze willen wel hun mening kwijt. “Wie doet nu zoiets? Waarschijnlijk koperdieven want het zijn allemaal koperen en bronzen dingen die gestolen zijn.” Sommige mensen zijn speciaal naar hier gekomen toen ze het nieuws vernamen. “De buren hadden lawaai gehoord in de nacht van vrijdag op zaterdag en ze hebben vervolgens de politie gebeld. Toen ik het nieuws hoorde, ben ik meteen naar hier gekomen om te kijken. Schandalig dat mensen zoiets nog maar durven. De poort hier vooraan is wel dicht, maar achteraan is ook een poortje. Camera’s zouden hier niet slecht zijn.”

Letters en kruisen zijn van tientallen zerken gehaald.

Letters en kruisen zijn van tientallen zerken gehaald. © Ilse Van Thielen

Camera’s

Burgemeester Peter Keymeulen (N-VA) vindt het een spijtig voorval. “Vandaag het kerkhof van Blauberg, morgen misschien een ander. Het is zeer spijtig dat dit gebeurt. We hebben een drietal camera’s aangekocht die bedoeld zijn voor sluikstorten, maar ze zijn multi-inzetbaar. Als er een hogere urgentie is voor bijvoorbeeld de kerkhoven kunnen we ze daar inzetten.” Deze legislatuur komt er ook nog een plan van aanpak voor de herinrichting van de kerkhoven. “Zo kunnen we ze onder andere rolstoeltoegankelijker maken en vergroenen.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herselt in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws