Zaakvoerders Valeria Oliviera en Ronny Jacobs met kok Johan Quaeyhaegens. 

Zaakvoerders Valeria Oliviera en Ronny Jacobs met kok Johan Quaeyhaegens. © Chris Van Rompaey

Zaakvoerder Bananas opent restaurant met steppegras als eyecatcher

Lier -

In de Eikelstraat in Lier, recht tegenover biercafé New Bananas, opent op dinsdag 26 oktober Casa Delicias. Het strak en gezellig ingericht restaurantje focust op steppegras. “Eigenlijk is dit een gevolg van de coronacrisis”, zegt medezaakvoerder Ronny Jacobs.

Chris Van Rompaey

Ronny Jacobs runt al sinds de jaren negentig ‘den Bananas’ in de Lierse Eikelstraat. “Toen we door de coronamaatregelen het café moesten sluiten, maar wel ons terras mochten uitbreiden, kon ik hiervoor uitwijken naar het leegstaande horecapand aan de overkant van de straat. Dat terras onder de gaanderij werd bijzonder populair bij mijn klanten. Maar toen kwam dat pand te koop te staan en dreigde ik mijn extra terras te verliezen.”

Steppegras wordt traditioneel als een berg geserveerd.

Steppegras wordt traditioneel als een berg geserveerd. © rr

“Gelukkig slaagde ik erin om een huurovereenkomst af te sluiten met de nieuwe eigenaar. Op dat moment had ik nog geen flauw benul van wat ik met dit pand zou aanvangen. Het alleen maar huren voor de zes terrastafels voor de gevel is natuurlijk niet rendabel. Toen ik enkele klanten hoorde vertellen over hun ervaring in een restaurant waar ze steppegras serveerden, wist ik wat gedaan.”

Licentie

“Om de naam steppegras te mogen gebruiken, heb je een licentie van de licentiehouder nodig. Die heb ik ondertussen op zak, als een van de weinigen in de provincie Antwerpen. Het voordeel daarvan is dat ik ook de speciale steppegrassaus mag verkopen”, benadrukt Jacobs.

Maar wat is nu eigenlijk steppegras? “Steppegras werd door Jean Ceustermans in 1968 uitgevonden. Het zijn hele dunne frieten”, legt Ronny Jacobs uit. “Je doet een aardappel in een groentesnijder en er komen geraspte frieten uit. Die bak je vervolgens, maar je moet er wel de hele tijd bij blijven staan. Zodra je de frieten niet meer beweegt, plakken ze namelijk aan elkaar, net omdat ze zo dun zijn.”

Kleinere bergjes

“Het resultaat is echt héél lekker. Normaal gezien worden de frieten dan op een berg geserveerd met daaronder bijvoorbeeld een steak of kipfilet. Daar ben ik zelf zo geen voorstander van, want tegen je in de helft bent, is de onderste helft al wat koud en niet meer zo krokant. Daarom gaan wij het steppegras in twee kleinere bergjes op het bord leggen en ook het vlees en de saus verstoppen we niet helemaal. Voor alle duidelijkheid: wie geen steppegras wil, kan ook gewone frieten of kroketten bestellen.”

Steppegras zijn flinterdunne frietjes.

Steppegras zijn flinterdunne frietjes. © luc daelemans

In biercafé New Bananas staan al jaren allerlei snacks op de kaart en dat blijft ook zo. “Maar we gebruiken nu de keuken van Casa Delicias. Dat betekent dat je ook in ‘den Bananas’ en op het terras steppegras of iets anders van Casa Delicias kunt bestellen. Eigenlijk maken we van twee aparte zaken één grote zaak, weliswaar met een straat ertussen. Vanaf 10u serveren we ontbijt met onder meer omelet, croques, broodjes en verse soep. In de namiddag komen daar ook pannenkoeken bij. Op weekdagen om 17u, en in het weekend wat vroeger, schakelen we dan over op de restaurantkaart”, aldus Ronny Jacobs.

Casa Delicias, Eikelstraat 7-9 in Lier, opent op dinsdag 26 oktober om 17u. Op de sluitingsdagen, die nu nog niet bepaald zijn, kun je het restaurant afhuren voor drinks, vergaderingen en feestjes.

Reserveren: 0497.87.45.63
 

 © Chris Van Rompaey

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws