Toch gelukt: elf gewiekste Antwerpfans sluipen “met Turkse identiteit” het stadion van Fenerbahçe binnen

Ook al waren er officieel geen uitsupporters toegelaten in het stadion van Fenerbahçe trokken er toch naar schatting zo’n 150 supporters vanuit België naar Istanboel, hopend om toch via een of andere weg aan een ticket te geraken voor de belangrijke Europese wedstrijd van hun club. Voor het gros bleek dat een hopeloze zaak. Maar onderschat nooit de vindingrijkheid van een Antwerpfan. Elf Antwerpsupporters raakten toch binnen. “Door de identiteiten van bestaande Turken te ‘gebruiken’”, glunderen Mike en Jasper, twee van de gelukkigen.

Peter Goris

Met tientallen kwamen ze de afgelopen dagen dan ook rond het Sükrü Saracoglustadion van Fenerbahçe cirkelen, Antwerpfans die toch aan tickets probeerden te geraken. Helaas. Telkens werd de deur hardnekkig dichtgeslagen. De uitleg: het Europese Covid Safe Ticket bleek niet geldig voor Turkse ‘evenementen’, zoals voetbalwedstrijden. Het officiële ‘Form of entrance due to pandemic threat’, met speciale vaccinatiecode, dat alle reizigers naar Turkije op voorhand in orde moeten brengen bij het Turkse ministerie van Volksgezondheid bleek wél voldoende om ‘covid-safe’ naar Istanbul te reizen, maar niet voor een voetbalmatch.

LEES OOK: Niet in het stadion, wel in de (Irish) Pub: zo beleefden de Antwerpfans hun Turkse ‘awayday’

Het gros van de Antwerpfans gooide al snel de handdoek in de ring en besloot op café in Istanboel te gaan kijken. Behalve Mike en Jasper van supportersclub Rood Wit Legioen uit Zandhoven en negen andere vrienden van het tweetal. Al dagenlang probeerden ze langs alle mogelijke wegen aan tickets te geraken. “We zijn zondag aangekomen en zijn direct vanaf maandag begonnen met onze zoektocht. We hadden eigenlijk goede hoop, want we merkten online dat er nog heel veel tickets beschikbaar waren. Maar dus niet voor niet-Turken.”

“We mogen in heel Istanboel vrij rondlopen, monumenten bezoeken, we mogen buiten aan het stadion doen wat we willen, ook naar de fanshop gaan, enz. Maar op een voetbaltribune geldt ons Europees vaccinatiebewijs niet en moeten we plots een Turks hebben”, zeggen Mike en Jasper. “Zelfs de mensen van ons hotel, die mee geholpen hebben om toch een oplossing te vinden, noemden het complete waanzin.”

Mike en Jasper in het stadion. 

Mike en Jasper in het stadion. ©  rr

En niet alleen het hotel werd ingeschakeld. “We hebben alles en iedereen gecontacteerd en ingeschakeld. Het bestuur van de twee voetbalclubs uiteraard, maar ook het Turkse ministerie van Volksgezondheid. We zijn zelfs langs een ziekenhuis geweest om daar te vragen of ze ons Europees certificaat konden koppelen aan een Turks. Uiteindelijk heeft het Belgisch consulaat in Istanboel zelfs speciaal voor ons nog de voetbalclub Fenerbahçe gecontacteerd. Allemaal zinloos. Ook zij konden enkel melden dat er geen Belgische supporters tickets konden kopen voor de match.”

En toen kreeg het tweetal een briljant plan. Of beter: een Turk rond het stadion had een plan en beloofde tickets op de zwarte markt te ‘fiksen’. “Die man zei ons dat hij een ticket kon regelen mét een valse identiteit, om zo het gebrek aan een certificaat te omzeilen. Om het kort samen te vatten: die kerel heeft ons de HES-code en het certificaat bezorgd van familieleden en kennissen van hem. Ze hebben enkel de digitale pasfoto’s op dat certificaat veranderd in onze foto’s. Vervolgens kregen we de tickets en het absolute verbod om iets te zeggen wat ons zou kunnen verraden, tot we binnen waren.”

En met veel zweten lukte dat ook. “Zoveel stress hebben we wellicht nog nooit gehad. We waren in totaal met elf supporters die deze truc hebben toegepast. Elf Belgen die allemaal een paar uur een Turkse identiteit kregen en zo in het stadion zijn geraakt. Een onbeschrijflijk gevoel toen we in het stadion geraakten, waar we ons trouwens als Turkse supporters probeerden te gedragen.”

Opnieuw Mike en Jasper. Hun vrienden op deze foto woonden de match niet bij in het stadion. 

Opnieuw Mike en Jasper. Hun vrienden op deze foto woonden de match niet bij in het stadion. 

Even leek het fout te lopen, toen de security nog voor het begin van de wedstrijd ‘iets’ in de gaten kreeg en de elf supporters uit de tribune wilde plukken. “Er was gelukkig iemand bij ons die Turks sprak en die heeft ons ‘gered’ met veel ‘onderhandelen’. We zijn daarop door de politie op de voorziene maar lege tribune van 200 Antwerp-VIPS gezet, omgeven door agenten, die ons na de wedstrijd ook naar buiten hebben begeleid. In het vak naast Paul Gheysens en zijn vrouw Ria, trouwens. Die konden er wel mee lachen.”

En ook al waren de elf fans omgeven door politie en stewards, in het uitdagen van Turkse supporters hadden ze geen zin. “We hebben ons zeer rustig gedragen, zelfs amper gejuicht bij de goals.” Na de wedstrijd was er nog een stressmoment. “De hoofdsteward had aanvankelijk gezegd dat ze ons naar buiten zouden begeleiden en dan ook in een taxi zouden stoppen. Dat bleek niet echt het geval. Na de match stonden we ineens op straat, tussen de menigte. We zijn dan maar met een bang hartje en zo low profile mogelijk naar het hotel gestapt, zonder iets te zeggen. En dat is ons ook gelukt, zonder problemen.”

Een avontuur dat een straf verhaal oplevert, maar ook een aardige cent kostte. “We hebben allemaal 150 euro per persoon moeten betalen. Veel geld, maar voor zo’n avontuur was het elke eurocent waard. We zijn nu echt twee onvoorstelbaar blije kindjes, om het zo te zeggen.”

LEES OOK: Met zo’n 150 Antwerpfans in Istanboel, maar (bijna) niemand raakt stadion binnen

Volg het nieuws over Meest gelezen overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws