Het gezin stond in de Leiestreek enkele verrassingen te wachten. 

Het gezin stond in de Leiestreek enkele verrassingen te wachten. © VTM

Turnhouts gezin woont voor ‘Steenrijk Straatarm’ even in luxevilla: “Onze dochters weten dat mama ziek is, maar niet hóe ziek”

Turnhout -

Het gezin van Marc Verbaenen (40) en Veerle Diels (34) uit Turnhout is vanavond te zien in Steenrijk Straatarm. Mede door zware gezondheidsproblemen van Veerle kwam het koppel in grote financiële problemen terecht.

Tom Vets

Marc en Veerle ruilen met hun kinderen Vita (8) en Viëna (6) een weekend met het huis en leven van een gezin uit Sint-Martens-Latem. Ze vertoefden er tussen de kunst. “Gevaarlijk met jonge kinderen in de buurt, maar ze zijn overal afgebleven”, zegt Veerle.

Marc is havenarbeider, Veerle werkte ooit voor een kledingwinkel, maar werd invalide. “Voor de rest van mijn leven. Na de bevalling van Vita kreeg ik spierpijnen. Toen Viëna geboren was, werd mijn toestand almaar dramatischer. Onderzoek wees uit dat ik een zware vorm van fibromyalgie en spieratrofie heb. Ik ben uitbehandeld. Men kan enkel de pijn verzachten met een flinke dosis morfine. Ik neem ook valium om de pijn te bestrijden. Door alle zware medicatie is mijn maag gestopt met werken. Ik at al twee jaar amper. Er zijn plannen om sondevoeding weer op te starten. Ik probeer er het beste van te maken, want ik weet niet hoe lang ik nog heb. Elk moment kan mijn hart het begeven door de medicatie.”

De situatie heeft veel impact op het gezin. “Ik leerde ermee leven”, zegt Marc. “Voor de kinderen is het lastiger. Hoe moeilijk het ook is, we doen verder. De kinderen zijn 6 en 8 jaar en beseffen dat hun mama ziek is. Ze weten dat Veerle medische hulp krijgt, maar dat ze er zo slecht aan toe is, verzwijgen we voor hen.”

Zware epilepsieaanval

Het gezin torst een serieuze schuldenlast met zich mee. En dat is niet alleen omdat Veerle niet meer werkt. “Drie jaar geleden kreeg ik een zware epilepsieaanval”, zegt Marc. “Ik was lang werkonbekwaam en er kwam amper geld binnen. Rekeningen van ziekenhuizen bleven zich opstapelen en er moesten keuzes gemaakt worden.”

“Door alle morfine en medicatie is mijn geheugen aangetast”, zegt Veerle. “Ik vergeet alles wat ik niet opschrijf. Zo kwamen rekeningen binnen die ik weglegde, maar later dacht ik er niet meer aan. Voorts hadden we problemen met onze vorige huisbaas. We zijn uit die woning gezet. Ik geef gerust toe dat de oorzaak bij ons lag. Daardoor waren we een maand dakloos.”

Het gezin kon terecht in een opvangtehuis. “We kregen een kamer waar het bloed aan de muur hing. We wilden er niet blijven met kinderen. Ik bracht hen naar mijn stiefvader die hen te slapen kon leggen. Uiteindelijk haalden we een stapelbed, zodat wij er ook konden slapen.”

Collectieve schuldbemiddeling

Het gezin ging in collectieve schuldbemiddeling. Het koppel krijgt elke week een vast bedrag van 200 euro. “De laatste maanden is het moeilijk om rond te komen vanwege de hoge brandstofprijzen. Ik zit al te tellen of we het nog twee dagen uithouden”, zegt Veerle. “Twee derde van het bedrag gaat op aan benzine omdat Marc in de haven werkt. De kinderen moeten ook eten hebben. Het is telkens uitbalanceren wat voorrang krijgt. Er zijn weken dat Marc elke dag werkt en dan wegen de verplaatsingen door.”

Een job dichter bij Turnhout zoeken lijkt evident. “Maar dat gaat niet vanwege die collectieve schuldbemiddeling”, zegt Marc. “De voorwaarden om daaraan te voldoen is dat je een vaste job hebt. Als ik iets anders zoek via een uitzendkantoor zijn dat vaak interim opdrachten en dat is geen vast werk. Ik moet dus noodgedwongen mijn job in de haven houden. Gelukkig kon ik nog zorgkrediet opnemen om voor mijn vrouw te zorgen omdat ze ziek is van de sondevoeding.”

Aan de opnames van ‘Steenrijk Straatarm’ hebben ze de allerbeste herinneringen. “Noteer vooral dat het gezin Schoonjans schatten van mensen zijn. We horen elkaar nog geregeld.”

Steenrijk Straatarm, VTM2, 21.25u

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Turnhout in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws