© EVB

Zorghuis De Dijlevallei en Imeldaziekenhuis werken samen om mensen met kanker nog beter te begeleiden

Bonheiden, Boortmeerbeek -

Zorghuis De Dijlevallei in Boortmeerbeek en het Imeldaziekenhuis in Bonheiden gaan een uniek samenwerkingsakkoord aan. Dat maken beide partners bekend op de Dag tegen Kanker. Het ziekenhuis en het Zorghuis engageren zich om mensen met kanker nog professioneler te begeleiden. Zorghuis De Dijlevallei wordt partner van Imelda en vangt niet-terminale mensen met kanker op, voor, tijdens en na hun behandeling.

Erik Van Eycken

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en vzw Zorghuis De Dijlevallei in Boortmeerbeek gaan een uniek samenwerkingsakkoord aan. Ze worden partners en werken voortaan samen bij de opvang van mensen die een kankerbehandeling ondergaan. Patiënten kunnen zowel voor, tijdens als na een behandeling terecht in het Zorghuis, dat inmiddels drie jaar bestaat. Het Imeldaziekenhuis krijgt een doorverwijsfunctie.

Een vrijwilliger aan het werk in het Zorghuis.

Een vrijwilliger aan het werk in het Zorghuis. © Erik Van Eycken

Het Imeldaziekenhuis en Zorghuis De Dijlevallei delen dezelfde visie wat de zorg voor mensen met kanker betreft. “We focussen op laagdrempelige en toegankelijke integrale en geïntegreerde zorg”, zegt voorzitter van Zorghuis De Dijlevallei Roeland Van Dessel.

Hoofdarts van het Imeldaziekenhuis Philip Rijkers legt uit dat zorg ook buiten de ziekenhuismuren noodzakelijk is. “Omringen met zorg gaat voor ons als ziekenhuis verder dan de zorg binnen onze eigen instelling”, zegt hij. “Dankzij een goede samenwerking met externe zorgverleners en zorginstellingen wordt de zorg ook buiten de muren van ons ziekenhuis voortgezet. Zorghuis Dijlevallei biedt opvang aan mensen met kanker die tijdens of na hun behandeling nood hebben aan extra ondersteuning. Door met hen samen te werken, willen we nog meer op de noden van onze patiënten inspelen”, klinkt het.

Hoofdarts Philip Rijkers.

Hoofdarts Philip Rijkers. © Imeldaziekenhuis

Formalisering van samenwerking

De ondertekening van dit akkoord formaliseert een samenwerking die er al langer is tussen het Imeldaziekenhuis en Zorghuis Dijlevallei. “Hierin spelen de collega’s van onze dienst sociaal werk een belangrijke rol. Zij horen de noden van patiënten en bespreken samen met hen welke mogelijkheden er zijn om voort ondersteund en begeleid te worden”, zegt Philip Rijkers. “In de voorbereiding van een ontslag legt onze dienst sociaal werk de nodige contacten. Zorghuis Dijlevallei is een huis waar patiënten naast praktische ondersteuning ook gezelschap en een luisterend oor vinden. Een mogelijkheid om patiënten, maar ook hun mantelzorgers, de extra steun te geven die ze nodig hebben.”

Jacques Vermeire in peter van het Zorghuis.

Jacques Vermeire in peter van het Zorghuis. © Erik Van Eycken

Patiënten ‘ontzorge’n

Voorzitter van Zorghuis De Dijlevallei Van Dessel is een gelukkig man. “We hebben samen met het Imeldaziekenhuis alle mogelijke pistes om samen te werken bekeken. Na intensieve gesprekken zijn we bijzonder tevreden om voortaan met dit vooraanstaande ziekenhuis te kunnen samenwerken. Onze patiënten en gasten dragen van deze samenwerking de vruchten en daar gaat het finaal om. We ‘ontzorgen’ hen en bieden een tijdelijke thuis. Er kunnen tot vijf mensen blijven overnachten. Een ervaren vrijwilliger zorgt voortdurend voor bijstand”, luidt het.

“Het Zorghuis is een plaats waar mensen met kanker terechtkunnen voor raad en daad”, zegt Rijkers. “Het stelt hen in staat om te recupereren en om rust te vinden, weg van ziekenhuismuren. Door deze samenwerking engageert het Zorghuis zich om nog meer dan ooit voort in te zetten op patiëntgerichte, rechtmatige, kwalitatief verantwoorde en doeltreffende geïntegreerde zorg.”

Zorgcoördinator Veerle Vlemincx

Zorgcoördinator Veerle Vlemincx

Net met pensioen

Voor de patiënt en gast is het Zorghuis een tussenstap: mensen met kanker zijn vaak fit genoeg om de ziekenhuismuren te verlaten, maar de zelfredzaamheid thuis is niet altijd even evident. Marc Vanhauwaert (63) uit Tienen verblijft al sinds april dit jaar in het Zorghuis. In februari werd een gezwel in zijn longen vastgesteld. Hij kreeg behandelingen in het Heilig Hartziekenhuis in Tienen, UZ Leuven campus Gasthuisberg en het Imeldaziekenhuis.

“Sinds 1 januari ben ik met pensioen. Ik wilde mijn pas gekocht appartement in Tienen inrichten, tot ik vaststelde dat ik er al een tijdje moe bijliep en vermagerde zonder aanwijsbare reden. Ik was 17 kilogram vermagerd. Toen ook mijn eetlust weg was, ben ik naar de huisarts gegaan. Op 14 maart ging ik naar de spoedafdeling in Tienen en bijna onmiddellijk erna kreeg ik het verdict: een tumor met twee uitzaaiingen. Of ik nog te redden was, lieten de dokters in het midden”, vertelt hij.

PET-scan in Bonheiden

Aangezien het Tiense ziekenhuis geen PET-scanner heeft, werd hij doorverwezen naar het Imeldaziekenhuis. De chemobehandeling gebeurde in Leuven. Via een folder ontdekte hij het bestaan van Zorghuis De Dijlevallei in Boortmeerbeek, op amper tien minuten van het Imeldaziekenhuis. “Ik ben nog veel te jong om naar een rusthuis te gaan en dit was dus de ideale oplossing. Ik belde met de verantwoordelijke, zorgcoördinator Veerle Vlemincx, en kreeg onmiddellijk een goed gevoel. Een week later verhuisde ik tijdelijk naar Boortmeerbeek.”

Op 15 november vertrekt hij weer naar zijn appartement in Tienen. “Ik voel dat ik sterker ben geworden, maar de weg was lang. Toen ik hier pas arriveerde, kwam ik amper uit de zetel of uit bed. Ik was zeer zwak. Nu ben ik in staat om rustig een wandeling te maken en heb ik weer eetlust.”

Hij benadrukt de excellente entourage van het Zorghuis. “Niets op aan te merken en er is de klok rond permanentie. Door de hoeveelheid aan vrijwilligers is voor mij het Zorghuis ook een sociale ontmoetingsplaats geworden. Alle vrijwilligers zijn enthousiast en zeer behulpzaam. Patiënten kunnen hier ongedwongen spreken over hun ziekte. Iedereen zit hier in hetzelfde schuitje en heeft begrip voor je situatie. Ook als het eens moeilijk gaat”, zegt Marc. De chemo blijkt bovendien aan te slaan. Met Marc gaat het aanzienlijk beter.

Zorghuis De Dijlevallei is voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Bonheiden in als startgemeente.

Nu in het nieuws