De Laakdalse senioren debatteren over vier thema‘s: mobiliteit, vrije tijd, zorgen voor morgen en communicatie © AF

Laakdal is eerste gemeente die start met Europese participatieproject HAIRE: “Samen zorgen voor een goeie ouwe dag”

Laakdal -

Laakdal is pilootgemeente voor het Europese participatieproject HAIRE. Samen met de zestigplussers uit de gemeente wil het lokaal bestuur zorgen voor een goeie ouwe dag in Laakdal.

Annelies Frederickx

Gemeente Laakdal en Welzijnszorg Kempen slaan de handen in elkaar om senioren een gelukkige oude dag te bezorgen in de gemeente. “Vanuit Interreg kregen wij de vraag om een gemeente te selecteren voor het Europese participatieproject HAIRE”, vertelt Katrien Serroyen, beleidsmedewerker bij Welzijnszone Kempen. “HAIRE staat voor Healthy Ageing through Innovation in Rural Europe, oftewel gezond ouder worden door innovatie in landelijk Europa. Het is een participatieproject waarin we met en door de zestigplussers streven naar een goede oude dag. In Laakdal is 28% van de bevolking senior en dus is de gemeente geknipt om te fungeren als pilootgemeente, maar ondertussen toonden ook Mol en Herselt interesse om met HAIRE aan de slag te gaan.”

Katrien Serroyen van Welzijnszone Kempen neemt actief deel aan het debat. © AF

Sofie Schepers trekt als deskundige buurtgerichte zorg de kar in Laakdal. “Het eerste deel van het participatieproject startte in september 2020 met een buurtanalyse”, zegt ze. “Zestien vrijwilligers gingen op pad in onze gemeente om 71 senioren te ondervragen. De ondervraagden waren zowel 60-, 70-, 80- als 90-plussers en zij woonden geografisch verspreid over heel Laakdal. De begeleide gesprekken bevatten plaats- en persoonsgebonden vragen, alsook empowerment vragen. De resultaten leverden een waslijst op van meer dan honderd actiepunten. In samenspraak met het gemeentebestuur hebben we hieruit vier prioriteiten gefilterd: mobiliteit, vrije tijd, zorgen voor morgen (dementie en vroegtijdige zorgplanning) en communicatie. De ondervraagde senioren drukten trouwens allemaal de wens uit dat er geen Engelse termen meer zouden gebruikt worden in onze communicatie en daarom hebben we het HAIRE-project alvast omgedoopt tot ‘Een goeie ouwe dag in Laakdal’.”

Sofie Schepers trekt als deskundige buurtgerichte zorg de kar in Laakdal. © AF

Tijdens het startmoment in ontmoetingscentrum ’t Fortun gingen zowat dertig zestigplussers met de vier prioritaire thema’s aan de slag. In ieder domein legden ze de belangrijkste pijnpunten vast en zochten ze naar mogelijke oplossingen. Rosa Wilms nam tijdens het startmoment actief deel aan het debat, nadat ze ook al nauw betrokken was bij de eerste fase van het project. “Toen ik de oproep las in het gemeentelijk infoblad, heb ik mij meteen kandidaat gesteld”, verklapt Rosa Wilms. “Ik was alleen en dit leek een ideaal tijdverdrijf te zijn voor mij. Ik babbel namelijk graag en via het project kon ik ook nieuwe contacten leggen. Ik voerde in totaal tien gesprekken, vier online en zes in huis. Het waren stuk voor stuk intensieve, maar zalige gesprekken.”

Rosa Wilms was al bij iedere fase van het project betrokken. © AF

“Uit mijn babbels bleek vooral dat de Laakdalse senior worstelt met een gebrek aan respect van buren, jongeren en in het verkeer”, geeft Rosa Wilms nog mee. “Daar kan een gemeentebestuur uiteraard weinig aan veranderen, daar moeten we allemaal samen aan werken. Ik kan me trouwens perfect vinden in de vier gekozen thema’s. Er moeten uiteraard keuzes gemaakt worden en het lijkt mij realistisch, dat het gemeentebestuur in die vier domeinen dingen kan realiseren. Het allerbelangrijkste voor mij is evenwel dat er naar ons geluisterd wordt.”

Bij ieder thema werden pijn- of werkpunten genoteerd. © AF

Na afloop van het startmoment had Sofie Schepers alvast goed nieuws voor de deelnemers. “De gemeente koopt een busje aan en dat zal ter beschikking staan van alle Laakdalse senioren. Zo heeft iedereen vervoer naar activiteiten in alle deelgemeenten en we bekijken ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld vervoer te verzorgen naar het marktmoment in ’t Fortun. ‘Een goeie ouwe dag in Laakdal’ gaat nog maar net van start, maar dit is alvast een eerste realisatie.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners