‘Pater’ L. V., sinds 2004 pastoor van Arendonk, wordt nu verdacht van aanranding van meerderjarige kwetsbare personen.  

‘Pater’ L. V., sinds 2004 pastoor van Arendonk, wordt nu verdacht van aanranding van meerderjarige kwetsbare personen.  ©  Dirk Van Nyen

Pastoor van Arendonk verdacht van aanranding: “Speurders konden drie slachtoffers identificeren”

Arendonk -

Zaterdag ontvingen de Arendonkse kinderen nog de plechtige communie van ‘pater’ L. V. (58), dinsdag werd de pastoor door de politie opgepakt. De man wordt verdacht van aanranding van meerderjarige kwetsbare personen. Er is sprake van meerdere slachtoffers. De onderzoeksrechter liet ‘pater’ L. V. vrij onder voorwaarden. Het bisdom laat weten dat hij voorlopig niet actief aanwezig zal zijn in de parochie.

brip

Afgelopen zaterdag stond ‘pater’ L. V. (58) nog vooraan in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Arendonk voor het vormsel van de plechtige communicanten; woensdag werd hij voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Turnhout. Een dag eerder was hij na de klasviering van het derde leerjaar opgepakt. Het parket had een gerechtelijk dossier geopend nadat bij de lokale politie Kempen Noord-Oost aangiften waren gedaan van aanranding. De onderzoeksrechter besliste woensdag na de voorleiding om L. V. vrij te laten onder voorwaarden. “Het gerechtelijk onderzoek zal worden verdergezet”, besluit het parket.

Advocaat Bart Vosters wil niet te diep ingaan op die voorwaarden. “Ze zijn erop gericht om te voorkomen dat de feiten, die nog bewezen moeten worden, zich niet meer kunnen voordoen. Wij zullen eventueel bijkomend onderzoek vragen om te kunnen stellen of de tenlasteleggingen al dan niet waar zijn. Het onderzoek loopt en de onderzoeksrechter zal haar werk doen. Meer kan ik daar niet over zeggen. Mijn cliënt kan zijn werkzaamheden binnen de parochie verderzetten, voor zover dat mogelijk is.”

Recente feiten

Het zou om recente feiten gaan. “Op dit moment konden de speurders drie slachtoffers identificeren. Het gaat om meerderjarige, kwetsbare personen”, weet het parket. Het bisdom van Antwerpen laat weten dat er bij hen geen klachten zijn aangekomen, en dat ze geen weet hadden van een voorgeschiedenis van ‘pater L.’. De man werd in 2004 officieel de nieuwe pastoor van Arendonk. “Ik hoop dat de mensen me ‘pater L.’ blijven noemen. Liever geen ‘meneer pastoor’, nee. Daar voel ik me nog te jong voor”, zei hij toen.

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) was niet op de hoogte van het feit dat het gerecht een onderzoek voert naar pastoor L.V., maar wist wel dat het verhaal de ronde deed. “Er hing de voorbije dagen wel iets in de lucht, maar niemand wist het fijne ervan”, zegt hij. “Ik kan inhoudelijk niet veel vertellen. Misbruik valt op geen enkele manier goed te praten, maar we zullen het onderzoek moeten afwachten. Afhankelijk daarvan zal de parochie ongetwijfeld sancties nemen.”

“Passende maatregelen”

“De bisschop heeft al een gesprek gehad met de betrokkenen, maar er volgt snel ook nog een bijkomend onderhoud. Afhankelijk daarvan zullen passende maatregelen getroffen worden”, zegt Nathalie Milio, woordvoerster van het bisdom. “Tot die tijd zal de priester niet actief aanwezig zijn in de parochie. Hij zal voorlopig dus bijvoorbeeld niet als voorganger optreden. We wachten het resultaat van het gesprek af.” De parochie heeft intussen laten weten dat alle weekvieringen in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk voorlopig afgelast zijn. De eucharistievieringen op zondag zouden wel nog doorgaan.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Arendonk in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws