© rtv

En ineens schiet corona in Kempen de hoogte in

Kempen -

De 27 Kempense gemeentes telden er de voorbije zeven dagen 842 nieuwe coronabesmettingen bij, dubbel zoveel als de 427 van de week voordien. Die trend doet zich in het hele land voor, maar experts sussen.

Hans Otten

Nadat het aantal nieuwe besmettingen enkele weken op en neer gekabbeld heeft, is het in amper zeven dagen tijd van gemiddeld 59 naar gemiddeld 120 per dag doorgeschoten. In de voorbije week kreeg Turnhout er 124 nieuwe positieve testen bij, Geel 71, Mol 65, Laakdal 61, Herentals 51 en Westerlo 48. Ook Merksplas scoort met 45 besmettingen heel hoog, maar daar lijkt de uitbraak van tien dagen geleden - met onder meer besmettingen in de gevangenis, een school en na de festiviteiten op de kermis - grotendeels voorbij te zijn.

Enkel Baarle-Hertog, Herenthout en Meerhout weten de aangroei nog onder de tien besmettingen te houden. In de voorgaande week was dat nog het geval in meer dan de helft van de Kempense gemeentes.

Vierde golf

Experts hadden deze zogenaamde vierde golf al langer zien aankomen ; ze hadden hem zelfs eerder verwacht nu het leven weer min of meer zijn normale gangetje mag gaan. Maar de druk in de ziekenhuizen volgt nog niet de snelheid waarmee het virus zich weer weet te verspreiden. Volgens de eerstelijnszones vertonen de meeste positief geteste personen gelukkig milde symptomen, zoals enkele dagen een flinke griep. Ook zitten de besmettingen vooral bij de kinderen en jongeren, die vervolgens hun leeftijdsgenoten en hun ouders aansteken.

Heel wat Kempense scholen voelen de gevolgen van de coronatoename. Zo liet zich vorige week een haard in vrije basisschool Toermalijn in Sint-Jozef-Olen (Olen) opmerken nadat enkele klassen op uitstap waren geweest. Een scenario dat zich enkele dagen later herhaalde in vrije basisschool (W)onderwijs in Herentals, waar de vier klasjes van derdejaars op boerderijklas waren geweest. Het gevolg was dat het volledige derde leerjaar deze week thuis zit in quarantaine.

Ook in Geel hebben twee besmettingshaarden in schooltjes grote gevolgen. Het cijfer liep er in één week tijd fors op, maar het had ook zijn explosieve weerslag op het coronagetal in buurgemeente Laakdal. “We hebben vorige week twintig besmettingen geteld als gevolg van de situatie in een school in Geel-Oosterlo, waar ook heel wat kinderen uit onze gemeente schoollopen”, zegt burgemeester Tine Gielis (CD&V) van Laakdal.

“Maar in die andere tientallen positieve testen valt dan weer geen lijn te trekken. Die zaken worden nochtans heel goed onderzocht, maar het blijkt toch vooral om individuele besmettingen of kleine clusters te gaan binnen gezinnen die niet aan elkaar gelinkt kunnen worden. We moeten dus spreken van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Maar gelukkig lijkt de piek voorbij en hopelijk normaliseert de situatie zich weer.”

Wat betreft de opvallende toename in Turnhout, waar er in drie dagen tijd even veel besmettingen bij zijn gekomen als in de hele voorgaande week, hoopt burgemeester Paul Van Miert (N-VA) woensdag tijdens de bijeenkomst van de plaatselijke coronacel zelf antwoorden op zijn vragen te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herentals in als startgemeente.

Nu in het nieuws