Oproep De Wever om huis niet te verkopen bij hinder Oosterweel zorgt voor hilariteit op gemeenteraad

Deurne -

Verkopen of niet? Het is de vraag die de bewoners van de oneven kant van de Ten Eekhovelei in Deurne zich al maanden stellen. De stad heeft hen aangeboden hun huis over te kopen, om ze te vrijwaren van de hinder die verwacht wordt als de Oosterweelwerken van start gaan. Maar zondag riep burgemeester De Wever op ATV op om zeker niet te verkopen.

Jan Stassijns

Een opvallende oproep van Bart De Wever (N-VA) op ‘Wakker op Zondag’ afgelopen weekend zorgde voor hilariteit tussen de burgemeester en schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Op de Antwerpse gemeenteraad werd een resem aankopen van woningen in de Ten Eekhovelei in Deurne ter goedkeuring voorgelegd. Koen Kennis heeft de huiseigenaars (van de oneven kant) namelijk een aanbod gedaan hun huis te verkopen, omdat ze bij de start van de Oosterweelwerken pal in de werfzone zullen belanden.

De stad Antwerpen heeft bewoners van de oneven kant van de Ten Eekhovelei het aanbod gedaan hun huis te verkopen. 

De stad Antwerpen heeft bewoners van de oneven kant van de Ten Eekhovelei het aanbod gedaan hun huis te verkopen. ©  Jan Van der Perre

Maar zondag riep de burgemeester de bewoners in het noorden van de stad net op om zeker niet te verkopen, naar aanleiding van de verwachte hinder van de Oosterweelwerken na het afsluiten van de opritten richting Nederland aan de Groenendaallaan in Merksem. “Bewoners moeten de focus houden op wat het zal zijn als alles achter de rug is”, aldus De Wever op Atv. “Dus blijf er vooral wonen. Verkoop uw huis niet, want na de afloop van de werken zal het zo veel beter zijn. En voor een huis te bezitten is tien jaar relatief kort.”

Die tegenstrijdigheid was PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders niet ontgaan. Zij vroeg zich luidop af hoe die twee zaken met elkaar te rijmen zijn. Ook De Wever zijn spreekwoordelijke frank viel. Hij en Koen Kennis moesten dan ook even lachen met de situatie. “De humor was me niet ontgaan”, lachte De Wever. “Mijn excuses, ga vooral verder.”

 

 ©  Joris Herregods

Volgens PVDA wil het stadsbestuur munt slaan uit de aankoop van de woningen in de Ten Eekhovelei. “De stad wil een return on investment om er op termijn mooiere huizen neer te poten”, aldus Branders. “Zo krijgen de bezoekers van het nieuw te realiseren Ringpark een mooier uitzicht. De stad zet bewoners van de Ten Eekhovelei onder druk om te verkopen. Tegelijkertijd doet de burgemeester een oproep om dat zeker niet te doen. Hoeveel miljoen denken jullie hier aan te verdienen?”

Burgemeester De Wever zette zelf de puntjes op de ‘i’. “Tien jaar wachten op een mooie meerwaarde als je in het noorden van de stad woont, is één ding” zei De Wever. “Tien jaar op een bouwwerf wonen, wat de bewoners van de Ten Eekhovelei te wachten staan, is iets anders. Zij krijgen een tijdelijk ringweg praktisch naast hun slaapkamer. Dat zijn toestanden die je in China misschien verwacht, in Noord-Korea zeker. Maar in een West-Europees land moet je de mensen tijdig waarschuwen en een alternatief bieden.”

De Wever benadrukte ook dat niemand onder druk wordt gezet. “We gaan ook niet onteigenen”, ging hij verder. “Dit is niet ingegeven vanuit een vastgoed-, maar wel uit een sociale overweging. We moesten ingrijpen omdat de bewoners anders in een erg precaire woonsituatie terechtkomen. Nooit is hier over winstbejag gegaan. Dat suggereren noem ik kwalijk. Mijn oproep op Atv was vooral ingegeven om mensen te waarschuwen voor gehaaide opkopers die strategisch panden beginnen opkopen omdat ze weten dat het in 2030 aanzienlijk beter gaat worden.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws