Chouffe werd gedognapt in Brasschaat, maar na vier dagen teruggevonden in Wuustwezel. 

Chouffe werd gedognapt in Brasschaat, maar na vier dagen teruggevonden in Wuustwezel. © rr

Ontvoerde hond na vier dagen terecht: “Chouffe was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”

“Chouffe was de voorbije dagen niet in zijn normale doen. Hij reageerde angstig, maar intussen is hij weer de oude. Het ziet er gelukkig niet naar uit dat hij mishandeld is.” Chouffe, een Cavalier King Charles Spaniel, werd begin oktober ontvoerd. Het waren bange dagen voor zijn baasje, maar na vier dagen kwam dan toch het verlossende telefoontje.

jtp

Een zeer bizar verhaal, zo noemt Chris Buyse uit Brasschaat het zelf. Hij liet zijn hondje Chouffe op vrijdag 8 oktober uit, maar even later bleek de hond verdwenen te zijn. Chouffe was door de poort de straat opgewandeld. Op het kruispunt van de Donksesteenweg en de Baillet-Latourlei hadden twee personen de hond meegenomen in hun wagen.

“Het enorme toeval wil dat de persoon waarmee ik die dag een vergadering had, alles had gezien”, vertelt Chris. “Ze zag hoe twee mannen in een donkerblauwe Volkswagen Polo in het midden van de straat stopten, achteruit reden en Chouffe meenamen in hun wagen. Omdat het hele manoeuvre nogal klungelig werd uitgevoerd, trok het haar aandacht.”

Schuldinzicht

Aanvankelijk maakte Chris zich niet al te veel zorgen. Toen Chouffe enkele uren later nog steeds niet terug was, werd hij toch wat ongerust. Ook bij het asiel in de buurt was geen hondje binnengebracht, waarna Chris naar de politie stapte. “De politie en buurtwerking speelden snel op de bal, net als de mensen van vzw Lost Dogzzz. Met hun beperkte middelen maakten ze flyers en kwam er een oproep op sociale media”, zegt Chris.

Uiteindelijk leverde het doorgedreven buurtonderzoek de gouden tip op die de politie van Brasschaat naar Wuustwezel, zo’n twintig kilometer verderop, leidde. Wat die mensen bezielde om de hond mee te nemen, is nog niet duidelijk. Wilden ze Chouffe, een rashond, doorverkopen of voor kweek inzetten? Op die vraag heeft Chris nog geen antwoord gekregen. “Ik vrees dat Chouffe op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was”, zegt hij.

De politie stelde alvast een proces-verbaal op voor diefstal en het verdere onderzoek loopt. Chris diende een klacht in. “Ik wil op zijn minst dat er schuldinzicht komt, het gaat me niet om een compensatie. Moest die er toch komen, stort ik het door aan vzw Lost Dogzzz. Die kunnen zo’n financieel duwtje zeker gebruiken”, aldus Chris.

Check je chip

Chouffe was gechipt, maar de gegevens op de chip waren niet vrijgegeven voor de politie. Door strengere privacyregels zijn alle contactgegevens op zo’n chip sinds 1 mei van dit jaar automatisch anoniem gemaakt. Chris was niet op de hoogte van die nieuwe wetgeving, en doet doen ook een warme oproep aan alle baasjes van honden of katten om die gegevens na te kijken via www.checkjechip.be.

De eerste dagen na de emotionele hereniging was Chouffe wat van zijn melk. “Hij was niet in zijn normale doen en reageerde angstig. Onderzoek bij de dierenarts heeft gelukkig aangetoond dat hij nergens pijn heeft, dus het ziet er niet naar uit dat hij mishandeld is”, zegt Chris. Intussen is de hond gelukkig weer de oude. Samen met zijn baasje deed Chouffe dit weekend een stevige boswandeling in de Ardennen. Eind goed, al goed dus.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Brasschaat in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws