©  ISOPIX

Langste lockdown ter wereld komt tot een einde ondanks recordaantal besmettingen

262 dagen “blijf in uw kot”. Geen enkele stad ter wereld bracht sinds de start van de coronapandemie meer dagen in lockdown door dan Melbourne. Maar daar komt nu verandering in: ondanks een toename van het aantal besmettingen worden de coronamaatregelen komende week versoepeld in de Australische miljoenenstad.

mtmBron: belga, reuters

Zes verschillende lockdowns die alles samen nu al bijna negen maanden duren. Met 262 dagen heeft Melbourne volgens Australische media het “wereldrecord lockdown” te pakken, gevolgd door de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires (met 234 dagen).

Ondertussen blijft het aantal besmettingen in Victoria, de Australische deelstaat waarvan Melbourne de hoofdstad is, wel toenemen. Zondag was er nog sprake van 1.838 nieuwe besmettingen in de staat. Eerder deze week waren dat er nog 2.297, het hoogste aantal sinds de uitbraak van de coronapandemie.

Maar toch heeft Daniel Andrews, de premier van Victoria, goed nieuws voor de inwoners. Komende week zal een vaccinatiegraad van 70 procent worden bereikt en zullen de maatregelen kunnen versoepelen. “We kunnen trots zijn op wat we hebben bereikt”, aldus Andrews. “We kunnen heropenen.”

 

 ©  ISOPIX

Andrews kondigde aan dat de maatregelen komende vrijdag zullen versoepelen. De horeca en - sommige - winkels zullen opnieuw de deuren mogen openen, zij het wel nog onder strikte voorwaarden zoals een beperkte capaciteit. Eens Victoria een vaccinatiegraad van 80 procent bereikt, zullen de maatregelen nog soepeler kunnen en zullen bijvoorbeeld ook de nachtclubs weer mogen openen. Verwacht wordt dat dat doel “ten laatste” op 5 november wordt bereikt.

Australië heeft ruim een jaar lang geprobeerd het virus buiten de deur te houden maar begint nu met Covid-19 te leren leven, maakte de Australische premier Scott Morrison vorige maand bekend.

 

 ©  ISOPIX

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws