© atv

Actrice Lien Van de Kelder eerste klant van nieuw elektroatelier op Nieuw Zuid

Niet toevallig op World Repair Day is in Circuit (een initiatief van De Kringwinkel) op het Antwerpse Nieuw Zuid een elektroatelier geopend waar je kapotte huishoudtoestellen kunt laten repareren. De eerste klant was actrice Lien Van de Kelder, die samen met haar dochtertje Jeanne (8) een platenspeler kwam binnenbrengen.

Maaike Floor

Niet toevallig op World Repair Day is in Circuit (een initiatief van De Kringwinkel) een elektroatelier geopend waar je kapotte huishoudtoestellen kunt laten repareren. De eerste klant was actrice Lien Van de Kelder, die samen met haar dochtertje Jeanne (8) een platenspeler kwam binnenbrengen.

Sinds half juni heeft de Antwerpse wijk Nieuw Zuid behalve moderne woonblokken en kunstgaleries ook een Kringwinkel, waar ook andere partners die met circulaire economie bezig zijn onderdak hebben gevonden. Een textielherstelatelier en een fietsatelier waren er al, maar dit weekend is daar dus ook een elektroatelier bij gekomen.

Afvalberg

“Veel mensen weten niet wat ze met hun kapotte toestellen aan moeten en kopen dan maar nieuwe, terwijl veel apparaten nog heel goed te herstellen zijn”, vertelt Klara Vossen van De Kringwinkel. “Omdat we willen voorkomen dat er onnodig bruikbare spullen op de afvalberg belanden, kunnen ze hier een tweede leven krijgen.”

Hafid Wadi is de coördinator van het atelier. “De Kringwinkel leidt ook mensen op die elders weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Sommige van de medewerkers hebben al een opleiding in elektriciteit gedaan, maar wij leiden in ons centraal magazijn in Merksem ook zelf mensen op. We beginnen met verlichting en dan kunnen de mensen doorgroeien naar het herstellen van stofzuigers en strijkijzers en uiteindelijk ook laptops, dat is soms wel heel complex.”

 

 ©  Jan Van der Perre

Eerste klant

Lien Van de Kelder was zaterdagmiddag de eerste klant die iets kwam binnenbrengen, en meteen ook een beetje ambassadeur van het nieuwe atelier. “Ik ken Circuit al omdat we hier maandelijks samenkomen met geëngageerde Antwerpenaren die mee willen denken over nieuwe duurzame initiatieven voor Antwerpen. Ik vind het heel fijn dat er nu ook een plek is waar je kleinere apparaten kunt laten herstellen. Hiervoor was er niet echt een plaats waar je daarmee naartoe kon en het is zonde om alles wat niet meer functioneert weg te gooien. Ik ben ook blij dat dit soort initiatieven niet meer iets in de marge zijn, maar dat het gewoon deel uitmaakt van de economie.”

 

 ©  Jan Van der Perre

Voorlopig ligt Circuit een beetje aan de rand van de stad. “Veel passanten komen er hier inderdaad niet, maar mensen weten ons wel te vinden”, zegt Klara Vossen van De Kringwinkel. “De wijk hier is nog volop in aanbouw dus op termijn liggen we in het midden van deze buurt.”

Zaterdag is ook de Week van de Kringwinkel begonnen, dus heel de week zijn er nog mooie (retro)schatten uitgestald in de verschillende Kringwinkels. In het elektroatelier is van dinsdag tot zaterdag iemand aanwezig. “Kleinere herstellingen, zoals de platenspeler van Lien, kunnen we dezelfde dag nog doen. Grotere herstellingen kunnen langer duren, en als het niet lukt of te duur wordt, dan zijn we daar ook eerlijk in.”

Het elektroatelier van De Kringwinkel is ondergebracht in Circuit: Jef Cassiersstraat 29, Antwerpen, www.circuitantwerpen.be
 

 ©  Jan Van der Perre

 

 ©  Jan Van der Perre

Hafid Wadi is de coördinator van het atelier. 

Hafid Wadi is de coördinator van het atelier. ©  Jan Van der Perre

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws