© Tommy Maes

Start to Brandweer geeft kandidaat-brandweervrijwilligers extra voorbereiding

Balen, Geel -

Brandweerzone Kempen heeft zaterdag in Balen en zondag in Geel voor de eerste keer Start to Brandweer-sessies gehouden. Daarbij maken brandweervrijwilligers in spe kennis met de jobinhoud en de aanwervingsprocedure. Ook kregen ze een voorproefje van de proeven die ze moeten kunnen. Wij volgden de sessie in Balen.

Jaarlijks rekruteert Brandweerzone Kempen 24 brandweervrijwilligers. Omdat je de procedure om brandweerman of -vrouw te worden niet mag onderschatten, is de brandweerzone dit jaar gestart met Start to Brandweer. Bij die informatiesessies maken mensen die interesse hebben om brandweervrijwilliger te worden, kennis met wat er allemaal bij komt kijken. Niet alleen de jobinhoud komt aan bod, maar ook de procedure die je moet doorlopen. Zo moet je bijvoorbeeld een federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen voordat je kunt solliciteren voor een functie bij de brandweer.

“De FGA-proeven kun je afleggen bij de provinciale brandweerscholen, zoals Campus Vesta in Ranst”, zegt Elise Rutten van Brandweerzone Kempen. “Veel kandidaten zijn tijdens die proeven vaak heel zenuwachtig. Dat heeft vaak te maken met het feit dat ze niet weten wat ze mogen verwachten. Dat is vooral het geval bij de behendigheidsproeven. Daar heeft niet iedereen het nodige materiaal voor om die voor te bereiden. Ook de ladder van dertig meter is uiteraard iets dat niemand thuis heeft. Om kandidaat-brandweervrijwilligers al een voorsmaakje te geven, zijn we gestart met deze infosessies. Op die manier zijn de kandidaten al meer vertrouwd met wat er op de FGA-proef wordt verwacht. Door corona konden we het afgelopen anderhalf jaar geen sessies organiseren, dus daarom is het nu de eerste keer dat ze plaatsvinden.”

Ook enkele behendigheidsproeven stonden op het menu.

Ook enkele behendigheidsproeven stonden op het menu. © Tommy Maes

Zaterdagnamiddag was er een Start to Brandweer-sessie in Balen en zondagvoormiddag een in Geel. In de Balense brandweerkazerne had een tiental kandidaten zich ingeschreven voor de sessies. Zondag zijn er ongeveer evenveel aanwezig op de sessie in Geel.

De ladder

Na een korte presentatie waarbij de brandweerzone, de jobinhoud en de aanwervingsprocedure wordt toegelicht, krijgen de deelnemers een aantal proeven voorgeschoteld. Als fysieke proef moeten ze bijvoorbeeld met een brandslang of reddingspop als extra gewicht heen en weer lopen. Of een brandslang zo snel mogelijk oprollen. Bij de behendigheidsproeven moeten ze een houtbewerkingsoefening, een loodgieterij- of elektriciteitsopdracht tegen de klok tot een goed einde brengen. Die oefeningen zijn niet volledig hetzelfde als de FGA-proeven, maar komen wel in de buurt.

Babiche Lievens beklom de ladder zelfs twee keer.

Babiche Lievens beklom de ladder zelfs twee keer. © Tommy Maes

En tenslotte is er nog de dertig meter hoge ladder die ze moeten beklimmen binnen de vijf minuten. De spectaculairste, maar voor veel deelnemers ook de leukste. “Het was heel goed meegevallen”, zegt Babiche Lievens uit Olmen (Balen). “Ik had ook een heel goede tijd en ik heb deze proef zelfs nog een tweede keer afgelegd omdat ik het zo leuk vond. Deze sessies zijn heel leerrijk, want zo weet ik wat ik moet verwachten bij de FGA-proeven. Zo kan ik me beter voorbereiden. Eigenlijk wil ik al van toen ik nog een kind was brandweervrouw worden en nu wil ik de stap ook zetten.”

Lisa Roels en Mathijs Put bij de elektriciteitsproef.

Lisa Roels en Mathijs Put bij de elektriciteitsproef. © Tommy Maes

Ook Mathijs Put en Lisa Roels uit Mol hebben de ambitie om vrijwilliger te worden bij de brandweer. “Als kind wilde ik al brandweerman worden en ik ben er nog altijd door gefascineerd”, zegt Matthijs. “Binnenkort leg ik mijn FGA-proeven af in Campus Vesta en om me goed te kunnen voorbereiden, volg ik deze sessie.”

“Het is een goed initiatief omdat je ook enkele praktische proeven kunt uitproberen”, zegt Lisa. “Ik ben momenteel al actief als vrijwillig ambulancier, maar ik heb zeker interesse om een brandweeropleiding te volgen. Bij de brandweer is er nog meer afwisseling. De proeven zijn ook heel leerrijk. De ladder was indrukwekkend, maar wel leuk om te doen.”

Stef Van Reusel doet een loopproef met een pop.

Stef Van Reusel doet een loopproef met een pop. © Tommy Maes

Smaakt naar meer

Stef Van Reusel uit Mol is ook aangenaam verrast door de Start to Brandweer-sessie. “Ik ben al vrijwilliger bij het Vlaams Kruis, maar wil ook graag brandweerman worden”, vertelt hij. “Deze sessie is heel informatief over de hele aanwervingsprocedure en het is ook interessant dat we al enkele proeven konden uitproberen. Nu wil ik me nog enkele maanden voorbereiden voor ik de FGA-proeven ga afleggen.”

Een derde Start to Brandweer-sessie is er volgende zaterdagnamiddag van 13 tot 16u in de kazerne van Herentals. Inschrijven kan via mail met je volledige contactinformatie en geboortedatum naar vacature@brandweerzonekempen.be, uiterlijk twee dagen voor de sessie plaatsvindt.  (Tommy Maes )

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Geel in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws