Bart De Wever (N-VA) over heisa rond Schiltz: “Dit theater begint mij op de zenuwen te werken”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet onder de indruk van het ultimatum dat Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft gesteld in de heisa rond mogelijk toekomstig schepen Willem-Frederik Schiltz (Open Vld). Dat heeft hij gezegd in een interview met Radio 2 naar aanleiding van de exclusieve Antwerpse peiling die Gazet van Antwerpen liet uitvoeren. “Als meneer Lachaert tegen het einde van de week een akte wilt, dan doe ik deze week niks meer”, zegt De Wever.

svw, dvd

De benoeming van Willem-Frederik Schiltz tot schepen zorgt al dagen voor hoogspanning binnen de Antwerpse coalitie tussen N-VA, Vooruit en Open Vld. Bij de onderhandelingen voor een Antwerps bestuursakkoord in 2018 was afgesproken dat Vooruit in 2022 één van zijn drie schepenen zou inleveren en dat Open Vld, dat nu één schepen heeft, er een bij zou krijgen. Die nieuwe liberale schepen, naast huidig schepen Erica Caluwaerts, zou Willem-Frederik Schiltz zijn.

Die naam ligt gevoelig bij N-VA. Enerzijds omdat het een te linkse koers zou varen, anderzijds omdat hij stokken in de wielen van N-VA zou steken. Zo wordt Schiltz beschouwd als de stuwende kracht achter het voorstel van Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) om van de Turnhoutsebaan een fietsstraat te maken. En dus zouden er twijfels zijn ontstaan binnen N-VA om de in 2018 gemaakte deal wel te laten doorgaan.

LEES OOK: ANALYSE. Symboolwaarde van Turnhoutsebaan valt niet te onderschatten

Ultimatum

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert voerde deze week de druk op door op korte termijn een akte van N-VA te eisen. “We gaan geen deal van bij het begin van de legislatuur plots heronderhandelen”, liet hij verstaan.

LEES OOK: Open Vld dreigt zich klem te rijden in heisa rond Schiltz: welke scenario’s zijn nog mogelijk voor Antwerps stadsbestuur?

Tot nu toe hield Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter zich afzijdig in de discussie, maar in Start Je Dag op Radio 2 reageerde hij donderdagochtend voor het eerst. “Dat theater werkt mij een beetje op de zenuwen”, zei hij. “Als men feitelijk oppositie wil voeren, dan moet men mij dat komen zeggen en dan gaan we dat wel regelen. Maar dat kan echt wel buiten de kranten om hoor, ik ben iemand met wie je echt wel afspraken kan maken.”

Gevraagd of hij problemen heeft met Willem-Frederik Schiltz, antwoordde De Wever dat hij een van deze dagen met Schiltz wil gaan spreken. “In mijn ervaring doe je dat beter dan allerlei verklaringen afleggen in de krant”, zei hij.

Onder de indruk van het ultimatum van Lachaert is hij niet. “Hij (Lachaert, red.) zegt: ‘Deze week moet er een akte zijn of wij stappen eruit.’ Tja, dan doe ik deze week niks meer. Dan wacht ik die week gewoon af en dan zullen we wel zien. Als men er dan uit stapt, dan is het ook geregeld natuurlijk.”

Lachaert nuanceerde begin deze week wel zijn ultimatum. Hij wil op korte termijn van N-VA en Vooruit een toezegging dat de gemaakte afspraken worden nageleefd of de handtekeningen voor de voordrachtsakte voor Schiltz als schepen. Als dat er niet komt, dreigt er volgens de Open Vld-voorzitter een politieke impasse. Hij ontkent te hebben gezegd dat Open Vld anders uit de Antwerpse coalitie zou stappen.

LEES OOK: ANALYSE. Zelfs na negen jaar besturen blijven De Wever en N-VA ongenaakbaar in Antwerpen

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws