Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (links) en Kris Peeters ondertekenen het akkoord.

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (links) en Kris Peeters ondertekenen het akkoord. ©  BELGA

Kris Peeters levert persoonlijk schijf van 250 miljoen euro voor Oosterweel af: “Een zeer hoog bedrag, maar Antwerpen is belangrijk”

Brussel -

Kris Peeters, vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank, zakte dinsdag vanuit Luxemburg af naar Brussel voor de ondertekening van een lening van 250 miljoen voor Oosterweel. Het is de derde schijf van een totaalsom van 1 miljard euro. “Een zeer hoog bedrag, maar Antwerpen is dan ook belangrijk voor Vlaanderen en op de as Parijs-Amsterdam. En ik kom er nog elke zaterdag, jawel.”

Dirk Hendrikx

De CD&V-politicus is een van de acht leden van het managementcomité van de bank, die jaarlijks tot 70 miljard uitleent voor publieke projecten in Europa. Toch is het miljard voor Oosterweel uitzonderlijk veel.

Europese spanningen

“Nee, we hebben dit of vorig jaar niet meer zoveel krediet gegeven voor één project”, zegt Peeters. De bank kiest vandaag ook resoluut voor klimaatvriendelijke investeringen, wat in 2018, toen de lening voor Oosterweel werd goedgekeurd, nog niet zo uitgesproken het geval was.

“Dat leidt wel tot spanningen. Oost-Europese landen die kredieten vragen voor traditionele investeringen in infrastructuur, zoals de uitbreiding van een luchthaven, en die niet krijgen, wijzen dan verongelijkt naar Oosterweel: en zij dan? Maar Oosterweel is nog een ‘grootvaderlijk’ project, zoals ze in het Engels zeggen, iets uit een vroegere periode.”

Zeer voordelige voorwaarden

Zou de lening voor Oosterweel vandaag niet meer goedgekeurd worden dan? “Dat zeg ik niet. Het is ook een leefbaarheidsproject, het gaat ook over de verschuiving naar openbaar vervoer en fiets. Maar het zou moeilijker zijn, dat wel.”

De lening moet met een looptijd van veertig jaar worden terugbetaald, tegen zeer voordelige voorwaarden. Gunt Kris Peeters dit wel aan Antwerpen, waar hij van een deel van de bewoners niet direct een hartelijk welkom kreeg? Hij haalt zijn schouders op. “Ik kom er nog elke zaterdag, om te shoppen en voor een lichte lunch bij de Graanmarkt, een plek die we nog in het hart dragen. Ik heb er ook nog een zus wonen, die een apotheek heeft, en een broer.”

Knielende De Wever

Aan de Ten Miles heeft hij deze keer niet deelgenomen. “Wie had trouwens de beste tijd? Bart De Wever (N-VA, red.) of Annelies Verlinden (CD&V, red.)? De Wever? Ah, ik vroeg me af of hij voor Annelies Verlinden ook zou knielen, zoals hij bij mij deed.” Is hijzelf niet meer in conditie dan? “Oh, toen ik zag hoeveel politici deelnamen heb ik het maar laten passeren (lachje).”

In Luxemburg verblijft de vroegere toppoliticus nog altijd in een hotel overigens. “Het Parkhotel, met een park erachter, dat nogal heuvelachtig is. Best lastig als ik ga lopen. Van de stad heb ik nog niet veel gezien. Het is elke dag van het hotel naar de bank en terug. Maar mijn werk is boeiend genoeg.”

In 2024 loopt zijn mandaat af. Komt hij dan terug naar de Belgische politiek? “Dat is nog lang, daar kan ik nu niks zinnigs over zeggen. Over het regeringswerk spreek ik mij ook niet uit; voorlopig zeg ik niks over de Belgische politiek. Daar zult u nog even op moeten wachten.”

LEES OOK: Werken aan Oosterweelknoop bij Noordkasteel begonnen: complex zal tunnels met elkaar verbinden

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws