©  Jeroen Hanselaer

COLUMN. Een pakjesautomaat komt mijn sociale vaardigheden niet ten goede

Mechelen
Ward Bosmans

Ik weet niet of je het gelezen hebt, maar de Mechelse deelgemeenten krijgen een pakjesautomaat. Na de 66 automaten in de Mechelen komt er nu ook eentje in Heffen, Leest en Walem. Als inwoner van de ‘Mechelsen buiten’ werd ik eerlijk gezegd warm noch koud van dat nieuws.

Zo’n automaat zal ongetwijfeld wel zijn voordelen hebben voor iemand die niet vaak thuis is overdag en toch pakjes wil laten leveren. Maar voor iemand als mij, die sociaal behoorlijk incapabel is, lijken er op het eerste gezicht alleen maar nadelen aan zo’n automaat.

Waarom? Omdat ik het grootste deel van de dag thuis ben en dus niet alleen mijn eigen pakjes – of beter gezegd: vooral die van mijn vrouw – in ontvangst neem, maar ook die van afwezige buren. Die ‘win-win-winsituatie’ lijkt nu gedoemd te verdwijnen. De win voor de bezorger die niet meer hoeft terug te keren wanneer iemand niet thuis is, de win voor mijn buren die hun pakje veilig geleverd krijgen naast de deur, en de win voor mij.

Ik ben namelijk nogal een asociaal type. Ik zal zelden een spontaan praatje slaan met mijn buren. Mijn computerklavier komt nu eenmaal beter uit zijn woorden dan zijn baasje. Mijn toetsen hebben altijd wel iets te vertellen, terwijl ikzelf vaak niet verder kom dan een clichézinnetje over hoe goed of hoe slecht het weer wel niet is. Tenzij er pakjes dienen uitgewisseld te worden… Dan probeer ik mijn sociale incapabiliteit te verbergen met een gesprek over de mogelijke inhoud van het pakje. “Amaai, dat is een grote doos…” of “Ik ben er voorzichtig mee want ik hoor van alles rammelen…” of “Wat een mooie verpakking, dat lijkt me iets leuks…”

In de meeste gevallen gaat de buurman of -vrouw spontaan tot bekentenissen over. Een enkele keer blijft het antwoord uit en verschijnt er een lichte rode blos op de wangen van de bestemmeling. Ook dat zegt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid iets over de inhoud.

Of ik enthousiast word van een pakjesautomaat in Heffen? Nee, daarvoor zijn ze bij mij aan het verkeerde adres.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws