Viviane en Rik staan voor het pand waar generaties Rupelaars hebben gedanst. Een in de gevel gebeitelde Apollo dient als blijvende herinnering. 

Viviane en Rik staan voor het pand waar generaties Rupelaars hebben gedanst. Een in de gevel gebeitelde Apollo dient als blijvende herinnering. © Jeroen Hanselaer

BLIJVEN PLAKKEN. Heel de Rupelstreek vond de weg naar ‘den Apollo’

Boom -

Er schiet niets meer van over, maar de Kerkstraat in Boom, in de volksmond gekend als ‘t Kerkeleintje, was destijds een echt uitgaansstraatje. Met cafés als Den Baron en Den Beer én met danstempel Apollo als trekpleister voor de jeugd uit heel de Rupelstreek. Midden jaren negentig sloot de discotheek de deuren. Rik Pauwels (69) en Viviane Verbist (66) uit Reet werkten er jaren als garçon en bardame.

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Het verhaal begint voor Rik en Viviane in de jaren zeventig. “Vooraan was het toen nog gewoon een café met daarachter in de zaal een disco”, vertelt Rik. “Toen ik 17 was, voor ik naar het leger ging, was ik er al eventjes dj geweest.” “En ik ging er gewoon iets drinken en ben aan Rik blijven plakken”, pikt Viviane in. “Samen zijn we er dan aan de slag gegaan. Rik als garçon, ik achter de bar.”

“Aanvankelijk was het in de zaal alleen op zaterdag dansavond. Later werd tijdens het weekend het café mee als discotheek geïntegreerd. DJ-muziek werd afgewisseld met optredens van bandjes waaronder de Aztecs (met groepsleden uit Boom en Reet), de Dino’s, de Jumpies uit Rumst en Five from Dave uit Willebroek.”

“De deuren gingen open om 19u, een halfuur later zat het hier al stampvol. Om 1u reed de laatste bus, zowel richting Niel als richting Rumst en liep de zaal leeg. Er bleven alleen nog wat Bomenaren plakken, maar om 2u waren we meestal al klaar met de schoonmaak.”

Rik als garçon en Viviane achter de toog met naast haar uitbaterJef.

Rik als garçon en Viviane achter de toog met naast haar uitbaterJef.©  rr

“We hebben er gouden tijden beleefd”, mijmert het koppel. “We hadden een ongelooflijk goed team, dat heel hecht aan mekaar hing. Jef en Celine waren de uitbaters. Niemand van ons stapte hier met 5 frank meer dan een ander naar buiten. Alles werd gedeeld. Leuk was ook dat je je vrienden bleef zien, maar tegelijk ook veel nieuwe mensen leerde kennen die vaak hun eerste uitgangservaringen beleefden. Op de duur kende iedereen als het ware iedereen. We worden daar nog geregeld op aangesproken door mensen die ons herkennen. We zullen ons werk dus wel goed hebben gedaan”, knipoogt Rik. “Wat me ook altijd is bijgebleven, is dat de duurste dranken die we toen in huis hadden Pale-Ale en Tuborg waren. Die kosten toen 49,5 frank. Sterke drank was nog niet in de mode.”

Op korte tijd volgenden enkele overnames. ‘Den Apollo’ veranderde zelfs even van naam in The Racer, maar dat avontuur was geen lang leven beschoren. Al snel werd het weer gewoon Apollo. De laatste overname was er voor Rik en Viviane evenwel te veel aan. “We voelden ons in ons hemd gezet en zijn er mee gestopt. We zijn er ook nooit meer binnen geweest.”

Het café vooraan verdween en Apollo werd omgebouwd tot een échte danstempel waar nieuwe muziekstijlen als new wave, new beat, techno en house hun intrede deden. Achter de draaitafel stond onder meer Alain Faber ,die er als 16-jarige in 1988 zijn eerste stapjes als dj zette en nadien nog in megadiscotheken als de Zillion en Cherry Moon draaide. De opkomst van die megadancings deed de ster van Apollo vervagen, waardoor midden jaren negentig het licht er definitief werd gedoofd.

Alain Faber (midden) in 2018, toen met ‘Apollo Revisted’ tijdens de Eerste Nacht van de Cafés van vzw Kaaimannen een ode werd gebracht aan de discotheek.

Alain Faber (midden) in 2018, toen met ‘Apollo Revisted’ tijdens de Eerste Nacht van de Cafés van vzw Kaaimannen een ode werd gebracht aan de discotheek. ©  Joris Herregods

Dat den Apollo zijn stempel heeft gedrukt op het uitgaansleven van heel wat jongeren in de Rupelstreek werd nog eens in de verf gezet in 2018. Tijdens de Eerste Nacht van de Cafés die vzw Kaaimannen op poten zette, werd met Apollo Revisited een ode gebracht aan deze legendarische streekdiscotheek, mét uiteraard Alain Faber als een van de dj’s.

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

Bart Roggeman

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Boom in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws