© Belga

Het is zover: profvoetballers moeten hogere RSZ-bijdragen betalen, federale regering wil 43 miljoen euro ophalen

De federale regering bespaart 43 miljoen euro bij de profvoetballers. Liefst 30 miljoen daarvan komt van hogere RSZ-bijdragen, die vooral de veelverdieners zullen moeten ophoesten. Het resterende bedrag (13 miljoen euro) komt van de makelaars. Zij mogen voortaan niet meer dan 3 procent van het spelersloon inbrengen als beroepskosten.

Vincent Van Genechten

Over de fiscale en sociale voordelen die profvoetballers en profclubs krijgen, zijn de federale onderhandelaars het vannacht dus eindelijk eens geraakt. Bedoeling is dat er 43 miljoen euro wordt geknipt in de voordelen die (vooral) profvoetballers krijgen.

Aan de lagere bedrijfsvoorheffing voor de clubs zou er niet worden geraakt, maar sommige spelers moeten straks wel meer RSZ betalen. Het gaat volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez om de grootste verdieners, die progressief meer sociale bijdragen moeten ophoesten. In zijn oorspronkelijke voorstel had premier Alexander De Croo (Open VLD) maar 30 miljoen euro voorzien. Dat bedrag is dus nog opgetrokken.

Vincent Van Peteghem (vooraan). ©  EPA-EFE

“De excessen moeten eruit”

“We hervormen de fiscale voordelen voor de professionele sporters” aldus de bevoegde Minister Vincent Van Peteghem (CD&V). “De excessen moeten eruit. Daarom gaan we ervoor zorgen dat vooral de sterkste schouders meer lasten moeten dragen. Zo willen we de amateurclubs en semi-professionele clubs ontzien zodat we ook daar de jeugdsport kunnen ondersteunen.”

“De Pro League neemt nota van de communicatie en beslissingen van de regering”, klinkt het in een reactie. “De beslissingen dienen nog verder te worden uitgewerkt, dus is het te vroeg om ten gronde te reageren. De Pro League heeft de voorbije maanden steeds constructief contact gehad met het beleid en alle stakeholders en wenst dit verder te zetten voor de verdere uitwerking, met bijzondere aandacht voor de datum van inwerkingtreding, de overgangsmaatregelen, mogelijke impact op de jeugdwerking en opleiding en zeker ook de andere professionele sporten, die niet in moeilijkheden gebracht mogen worden.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners