© RTV

Herdenkingsring rond heksensteen brengt eerhelstel voor vermeende heksen

Lier, Nijlen -

Op de Grote Markt in Lier onthulde de stad zondag de herdenkingsring voor Cathelyne, een van de laatste vermeende heksen die er in 1590 werd verbrand. Tijdens de heraanleg van de Grote Markt in 2012 liet de stad Lier een heksensteen plaatsen, maar enkele inwoners uit Lier en Nijlen namen aanstoot aan de tekst: ‘Markeert volgens overlevering de plaats waar de laatste heks in Lier werd verbrand.’ Die werd nu aangepast.

 © Chris Van Rompaey

“De eerste tekst deed namelijk afbreuk aan de moed van Cathelyne, een van de vermeende heksen”, zegt Jef Verscuren, voorzitter van het comité dat om eerherstel had gevraagd.

De tegel met de omstreden tekst liet de stad nu vervangen door een herdenkingsring in messing met volgende tekst: ‘Cathelyne Van den Bulcke uit Nijlen werd hier verbrand als heks (+20/01/1590). Door haar moed stopte de Lierse heksenwaan.’

“Cathelyne is ongetwijfeld de enige Nijlense die in Time Magazine heeft gestaan en op de Russische televisie is gekomen. Dus ja, laat ons deze vernieuwde heksensteen maar met recht en reden een echt monument noemen. Het woord monument komt immers van het Latijn voor ‘herinnering’. En dat is wat deze steen doet. Het herinnert ons aan het schrijnende onrecht dat op deze plek is gebeurd. Hier zijn homoseksuelen levend verbrand. Protestanten vermoord wegens hun geloof. En hier is 431 jaar geleden een onschuldige vrouw als heks verbrand”, zegt schepen van Toerisme Rik Verwaest (N-VA).

“Laat deze kleine steen dus iedereen die hier passeert even doen stilstaan. In herinnering. Aan onze angst en haat voor wie anders was. Aan onze machthebbers die rechtspraak gebruikten als instrument van terreur. Aan de wreedheid waarmee vrouwen zo lang zijn behandeld door mannen. Aan alle fouten en onrecht, die we nooit nog ongedaan kunnen maken. Maar we kunnen ze wel herinneren. Om het beter te doen. Voor Cathelyne en voor al die anderen.”  (cvr)

 © Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Nu in het nieuws