Lesly Piqueur (links) van de speciaalclub met achter hem kleurkanariekwekers Gust, John en Jos.  ©  kristin matthyssen

Mister en Miss kanariepiet & co strijden om diamant

Zandhoven -

Bijna 150 vogelkwekers uit Vlaanderen en Nederland verzamelen dit weekend drieduizend van hun mooiste prijsbeesten voor de Diamond Bird Show in zaal De Populier in Zandhoven. De knapste vogels worden beloond met een hangertje in de vorm van een vogel met een diamanten oog. “Dat we dan thuis moeten afgeven”, grapt bestuurslid Lesly Piqueur uit Emblem (Ranst).

Donderdag op het inkooimoment van de zestiende vogeltentoonstelling van vzw Diamond Bird Show was al snel duidelijk dat de vogels als kostbare baby’s behandeld worden. Zelfs enkele wereldkampioenen zijn van de partij. Uit Zandhoven zijn kleurkanariekwekers Eddy en zoon Stijn Van Dijck erbij.

Tijdens het verzamelmoment werden naarstig drinkwaterflesjes gevuld en het juiste zaad bij de juiste vogel in het bakje gedaan. Want kleur- en postuurkanaries eten iets anders dan exoten, gras- en grote parkieten, Europese vogels, hybriden en hoenderachtigen zoals kwartels en sierduiven. De keurders van de Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie (KBOF) zullen hun werk hebben in Zandhoven.

Tjilp tjilp, hier zitten de vinken. ©  kma

“Wij blijven ’s nachts bij de vogels slapen”, vertelt Lesly Piqueur uit Emblem, kweker van exoten, maar nu zelf alleen als helpend bestuurslid aanwezig. “Ik doe zelf niet mee, want mijn kweek afgelopen jaar was geen succes. Dat kan gebeuren. Hier is genoeg werk. En we houden dus ook de wacht ’s nachts, want we kunnen het alarm niet opzetten. Anders zou dat om de vijf voet afgaan als er een vogel beweegt in zijn kooi.”

Bezoekers zijn zaterdag 9 oktober welkom op de tentoonstelling van 8 tot 20u. Zondag 10 oktober sluit de expo om 18u. Er worden ook vogels verkocht. Wie van gekwetter houdt, kan zijn oren horen fluiten in evenementenhal De Populier aan de Populierenhoeve 22. kma

Grote Engelse grasparkieten. ©  kma

De vogels worden als baby’s behandeld. ©  kma

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners