Guyt Delforge. 

Guyt Delforge. ©  Jeroen Hanselaers

COLUMN. Het is herfst

Guy Delforge

Ik hoor het u al denken: natuurlijk is het herfst. Dat is het - zoals we lang geleden hebben afgesproken - al sinds 21 september. Maar het is niet omdat het herfst zou moeten zijn, dat het dat ook echt is; u hebt ongetwijfeld ook nog met opgerolde mouwen of in een veel te kort naveltruitje door de stad geflaneerd terwijl het eigenlijk al weken herfst zou moeten zijn. Wel, nu is het echt zover en ik weet dat omdat ik het begin deze week geroken heb. Ik wandelde in de vooravond van het dorp terug naar huis en daar was plots die vertrouwde herfstgeur die ik hartsgrondig haat.

U hebt er misschien nog niet op gelet, maar elk seizoen kondigt zich aan met een geur. De echte winter begint als je sneeuw ruikt of weer dat gevoel krijgt van de ijskoude lucht in je neus. De lente ruik je aan het eerste groen dat weer tevoorschijn komt of aan de wat frisnatte geur van de ochtenddauw. De geur van de eerste echte zomerdag kent natuurlijk iedereen. Als je op de radio hoort dat er filevorming is aan de vleestoog van bijna elke supermarkt, dan weet je dat vanaf een uur of vijf het hele land geurt naar gebraden worst, verbrande ribbetjes en goedkope Provençaalse kruiden.

Maar we waren bij de herfst. Ik vind dat de herfst stinkend aankondigt dat hij met zijn koude, klamme handen weer onze straten inpalmt. Wat je ruikt op die eerste herfstdagen is een weeë, zure geur. Het is de combinatie van wat luie en soms vuile schoorstenen die na maanden weer aan het werk moeten en van nog halfnat hout dat in kachels en haarden wordt gegooid. Ik word op slag zwaarmoedig van die doffe geur. Ik besef in een minuut dat het de komende maanden donker is van het moment waarop je opstaat tot je goed en wel beseft dat het namiddag is. Van alle seizoenen op de hele wereld lijkt de Vlaamse herfst zowat het ergste seizoen dat een mens kan overkomen.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Bornem in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws