Coördinator Sandra Maes test de uitleenbalie. 

Coördinator Sandra Maes test de uitleenbalie. © Chris Van Rompaey

Vernieuwde bibliotheek is klaar voor de toekomst

Duffel -

De gemeentelijke bibliotheek van Duffel onderging de voorbije maanden een grondige facelift, goed voor een prijskaartje van zowat 900.000 euro. De bib heropent voor het publiek op zaterdag 2 oktober.

Chris Van Rompaey

De werkzaamheden gingen op 8 februari van start. Het bibliotheekgebouw dateert van de jaren 70. Het interieur en de nutsvoorzieningen waren dus aan vernieuwing toe. Ook qua preventie en brandveiligheid moesten er enkele noodzakelijke aanpassingen gebeuren. Opzet van de renovatie was om het gebouw om te vormen tot een bibliotheek en ontmoetingsruimte van de toekomst.

“Zowel het interieur als de dienstverlening van de bibliotheek ondergingen een metamorfose. De ingang en de bovenzalen kregen bovendien een flinke opknapbeurt. Na deze verbouwingen en de verhuizing van de collectie van de pop-upbib is het eindelijk zover. De vernieuwde bib kan open en is helemaal aangepast aan de bib van de toekomst. Het resultaat mag er zijn”, stelt Lili Steven (CD&V), schepen van Bibliotheek.

“De gemeente liet in de bib de vloer, de verlichting, de plafonds en heel wat rekken vernieuwen. Bij het binnenkomen passeer je bovendien een nieuw infobalie met daarnaast voor het eerst ook zelfuitleenbalies. De leeszaal verhuisde in de buurt van de dakkapellen, wat voor natuurlijk licht zorgt. Ook de e-collectie kreeg een plaats in de bib”, zegt bibliotheekcoördinator Sandra Maes.

De leeszaal waar je koffie en water kunt drinken.

De leeszaal waar je koffie en water kunt drinken. © Chris Van Rompaey

Samen met de bibliotheek liet de gemeente ook de bovenzalen vernieuwen. “De vroegere discotheek is nu een polyvalente zaal in twee delen. We zullen de zaal gebruiken voor vormingen en verenigingen kunnen ze huren. De Beethovenzaal krijgt binnenkort nog een nieuw kleurtje”, zegt burgemeester Sofie Joosen (N-VA).

Een deel van de nieuwe polyvalente zaal.

Een deel van de nieuwe polyvalente zaal. © Chris Van Rompaey

In de verschillende zalen lopen momenteel trouwens tentoonstellingen van Fotokunst Duffel en Kunstkring De Pelicaen. In de Breugelzaal beneden vindt dit weekend een boeken- en muziekverkoop plaats. Boeken en cd’s kan je er voor 1 euro kopen.


 

 © Chris Van Rompaey

Materialen inleveren kan ook automatisch.

Materialen inleveren kan ook automatisch. © Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Duffel in als startgemeente.

Nu in het nieuws