Chris, Marc, Staf en Serge kijken tevreden terug op hun periode als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum. 

Chris, Marc, Staf en Serge kijken tevreden terug op hun periode als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum. © Stijn Van de Sande

Zevenhonderd vrijwilligers vaccinatiecentrum bedankt met groot feest: “Het waren negen mooie maanden”

Mechelen, Sint-Katelijne-Waver -

In de Nekkerhal in Mechelen werden woensdag de vrijwilligers van het vaccinatiecentrum in de bloemetjes gezet. Ze werden getrakteerd op een groot bedankingsfeest met onder meer optredens van Radio Botanique en Frituur Paula. “Hier zijn vriendschappen voor het leven ontstaan. Het was een fabriek met een heel warm hart”, zegt centrummanager Jan Simons.

Stijn Van de Sande

De laatste prikken zijn gezet, het vaccinatiecentrum in de Nekkerhal heeft – hopelijk definitief – de deuren gesloten. De afgelopen negen maanden werden door zo’n zevenhonderd vrijwilligers en gedurende elfduizend shifts 150.000 vaccins toegediend. Die vrijwilligers werden woensdag bedankt met een groot feest. Er was eten en drank en Frituur Paula en Radio Botanique gaven het beste van zichzelf op het podium.

“Ik sta hier vandaag met een dubbel gevoel”, zegt centrummanager Jan Simons. “Aan de ene kant ben ik blij dat de vaccins toegediend zijn en dat we kunnen afronden, anderzijds heb ik hier de tijd van mijn leven gehad. Het was een eer om met al deze fantastische mensen samen te mogen werken. De laatste maanden zijn er vriendschappen voor het leven ontstaan. Het centrum werkte als een fabriek, maar wel een fabriek met een heel warm hart.”

De vrijwilligers worden getrakteerd op optredens van Frituur Paula (foto) en Radio Botanique.

De vrijwilligers worden getrakteerd op optredens van Frituur Paula (foto) en Radio Botanique. © Stijn Van de Sande

Pluim op de hoed

Ook de burgemeesters van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver zijn lovend. “Ik heb alleen maar positieve dingen gehoord over de werking van het centrum”, zegt Katelijns burgervader Kristof Sels (N-VA). “Dat de vaccinatiegraad in onze regio zo hoog ligt en het centrum zo goed draaide, daar kunnen we als politici de pluim niet voor op onze hoed steken. Dat is te danken aan de vrijwilligers die zich dag na dag hebben ingezet. We zijn hen enorm dankbaar.”

“Ruim een jaar geleden zaten we in een lockdown”, vult Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) aan. “Dat we nu stilaan onze vrijheid terughebben, hebben we te danken aan de tomeloze inzet van de vrijwilligers voor en achter de schermen. De golf van solidariteit was immens. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: iedereen die zich hiervoor geëngageerd heeft, heeft van deze crisis alsnog een succes gemaakt.”

Verpleegkundigen Katleen Lauwereys en Sara Daman en grafisch vormgever Stephaan Van Damme.

Verpleegkundigen Katleen Lauwereys en Sara Daman en grafisch vormgever Stephaan Van Damme. © Stijn Van de Sande

Blijk van waardering

Sara Daman en Katleen Lauwereys waren er van bij het begin bij als verpleegkundige. “We hebben ze niet geteld, maar er zijn immens veel vaccins door onze handen gegaan”, zeggen ze. “Per shift van vier uur prikten we bijna 250 mensen. Als verpleegkundigen wilden we onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben dan ook niet getwijfeld toen men vrijwilligers zocht. Dat we nu allemaal in de bloemetjes gezet worden tijdens dit feest, is een mooie blijk van waardering.”

Ook Serge, Chris, Staf en Marc zijn vrijwilligers van het eerste uur. Zij stonden onder andere in voor het onthaal, werkten in het callcenter of hielden een oogje in het zeil in de wachtruimte. “De meeste van ons zijn al actief als vrijwilliger, bijvoorbeeld in een school of kerk”, zeggen ze. “Maar dat lag allemaal stil. Daarom wilden we ons hier nuttig maken in plaats van thuis te niksen. Het waren negen mooie maanden waarin we alleen maar positieve reacties hebben gekregen. Het is dan ook leuk dat we op dit feestje iedereen nog eens kunnen terugzien.”

Eén van de allereerste mensen op wie een beroep gedaan werd, was grafisch vormgever Stephaan Van Damme. “Vlak voor de persconferentie waarop het vaccinatiecentrum als eerste in Vlaanderen getoond werd, was er nog geen signalisatie”, blikt hij terug. “In twee dagen hebben we alle signalisatie uitgewerkt en geprint. Het was net op tijd klaar, nog voor de richtlijnen van de Vlaamse overheid. Op die manier is onze signalisatie een soort gids geweest voor de andere centra. Daar zijn we best trots op.”

Centrummanager Jan Simons neemt met een dubbel gevoel afscheid van ‘zijn’ vaccinatiecentrum.

Centrummanager Jan Simons neemt met een dubbel gevoel afscheid van ‘zijn’ vaccinatiecentrum. © Stijn Van de Sande

Derde prik

De komende weken moeten nog zeventienduizend derde prikken gezet worden bij 65-plussers. Dat gebeurt in het vaccinatiepunt op de Zwartzustersvest. De Nekkerhal is vanaf oktober opnieuw beschikbaar voor evenementen. Centrummanager Jan Simons keert dan weer terug naar zijn oude job in congrescentrum Lamot. “Want ook daar komt het leven weer op gang. Het zijn intense, maar mooie maanden geweest waar ik met een goed gevoel op terugkijk.”

Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen en centrummanager Jan Simons nemen een selfie met de vrijwilligers.

Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen en centrummanager Jan Simons nemen een selfie met de vrijwilligers. © Stijn Van de Sande

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws