Skaters krijgen een tribune in Park Spoor Noord. 

Skaters krijgen een tribune in Park Spoor Noord. © Jan Van der Perre

Aan deze projecten spendeert de Antwerpenaar 1,4 miljoen euro

Antwerpen -

Elk jaar laat het district Antwerpen zijn inwoners beslissen over de verdeling van 1,4 miljoen euro. Dat geld wordt verdeeld over projecten die voorgesteld en goedgekeurd worden door de inwoners zelf. Kwamen dit jaar onder meer uit de bus: een tribune aan het skatepark in Park Spoor Noord, een gratis pottenbakcursus voor buren in de Lange Leemstraat en een tuin op Linkeroever waar schoolkinderen kunnen leren over biodiversiteit. In totaal werden 84 projecten gekozen die in 2022 uitgevoerd worden.

Rebecca Van Remoortere

Pottenbakken bij Kivi Spiro

Kivi Spiro en zijn vrouw Roselyn vonden een manier om buren dichter bij elkaar te brengen. Kivi is pottenbakker en heeft een atelier in de Lange Leemstraat. “Wij willen via pottenbakken buren met elkaar in contact brengen. Het drukke leven maakt het soms onmogelijk om je buren te leren kennen. We begroeten elkaar wel op straat of in de buurt, maar een echt gesprek komt er niet vaak van. Daarom willen wij een reeks gratis workshops geven telkens voor groepjes van zeven personen uit dezelfde wijk. Die kunnen elkaar dan in een lessenreeks van een zestal lessen beter leren kennen”, vertelt Kivi.

“Volgens ons kan pottenbakken het begin zijn van een goede burenrelatie. Normaal gezien zijn lessen en workshops betalend, maar dankzij het budget van de burgerbegroting kunnen we ze gratis aanbieden. De mensen krijgen het op een gouden plateau voorgeschoteld. Onze buren kunnen gratis hun handen vuil komen maken en hun creativiteit haar gang laten gaan. Pottenbakken is heel populair aan het worden. Dit is dus een unieke kans om het eens uit te proberen. Ik geef ook workshops aan kinderen. Het is mooi om te zien hoe ze altijd met een boost van zelfvertrouwen weer naar huis gaan om trots hun zelfgemaakte werk te tonen. Maar ook voor volwassenen is het een leuke bezigheid”, zegt Kivi.

Hij gaat nu op zoek naar groepjes buren uit verschillende wijken die samen een cursus willen volgen. “Dat wordt de grootste moeilijkheid van het project: zoveel mogelijk mensen bereiken en hen informeren over ons project. Daar beginnen we meteen mee. Hopelijk kunnen de cursussen dan in januari starten.”

Wie interesse heeft kan mailen naar club@handmadebykivi.com met vermelding in welke buurt hij of zij woont.

Een goeie relatie met de buren, dankzij pottenbakken. 

Een goeie relatie met de buren, dankzij pottenbakken. © Jan Van der Perre

Lekkeroever bij Dieter Meeuwis

Linkeroever wordt Lekkeroever. Of toch een stukje. Tussen de hoge appartementsblokken op de hoek van de Gloriantlaan en de Charles de Costerlaan werken Dieter Meeuwis en Tim Vandewalle van Plukgeluk, samen met een groepje vrijwilligers, al meer dan een jaar aan een stukje natuur dat zoals het voedselbos van Plukgeluk in Boechout honderden soorten planten, struiken en bomen zal omvatten. Dieter wil vooral uitstappen voor schoolkinderen organiseren om hen alles bij te brengen over het belang van biodiversiteit.

“Ze leren er onder meer over nectar en bijen, maar zien tegelijkertijd ook dat niet alle voeding uit de supermarkt moet komen. We laten de kinderen ook de voordelen zien van een verwilderd stukje natuur voor de biodiversiteit. Met het budget van de Burgerbegroting kunnen we nog meer aanplanten, een serre bouwen en een vijvertje aanleggen in de tuin.”

Lang niet elk schoolgaand kind in de stad heeft een fiets, daarom heeft Dieter nog een tweede project ingediend voor de Burgerbegroting. “Met dat budget herstellen we vijftig fietsen die de schoolkinderen mogen gebruiken om zich veilig te leren verplaatsen in de stad. Zo wordt het voor de scholen ook laagdrempeliger om zo’n dag in de tuin te organiseren. Wij komen de kinderen op school halen, geven les op Lekkeroever, eten iets onalledaags maar lekker en gezond en fietsen dan gemoedelijk rond op Linkeroever. Veel leerkrachten willen wel lesgeven over zaken als biodiversiteit, maar weten niet hoe ze eraan moeten beginnen. Wij maken het hen gemakkelijker. Hoe vroeger het natuurcontact en het fietsen; hoe meer het bijblijft. Onze droom is dat de stad, elke dag opnieuw, volloopt met fietsende klasjes.”

Een tuin in Boechout waar je wat kan bijleren over biodiversiteit. Op Linkeroever moet eenzelfde project groeien.

Een tuin in Boechout waar je wat kan bijleren over biodiversiteit. Op Linkeroever moet eenzelfde project groeien. © Walter Saenen

Tribune aan het skatepark dankzij Karim Mbacké

Hij is nog maar dertien jaar, maar Karim Mbacké weet al heet goed wat hij wil. De inline skater gaat het liefst zijn ding doen in Park Spoor Noord.

“In tegenstelling tot andere skateparken, heb je daar een bowl, een soort kom in de grond waar je in kan skaten. Rond het skatepark is er een lange bank, maar die wordt vaak ingenomen door skaters die er hun spullen laten rondslingeren. Omdat er zowel jonge als oudere skaters komen, zijn er ook vaak ouders aanwezig die naar hun kinderen willen komen kijken. Onlangs ging ik er naartoe met mijn grootouders die me wel eens bezig wilden zien.”

Maar voor die ouderen is er volgens Karim geen plek om rustig te kijken. “Op de bank is geen plaats en als ze ergens anders staan, staan ze vaak in de weg van de skaters. Daarom leek het me een leuk idee om een tribune te voorzien. Er stoppen ook vaak passanten of fietsers om even te kijken naar de skaters. Ook zij kunnen de tribune gebruiken. Samen met mijn papa diende ik een voorstel in voor een tribune. Nu is het wachten op de concrete plannen. Nu skaten op de Kaaien niet meer mag binnenkort - vrienden van mij gingen al mee protesteren tegen die beslissing- zou dit wel iets positiefs kunnen zijn voor de skategemeenschap.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.