Chiara Catanzaro (18), het mooiste meisje van Antwerpen: “Te klein als model, perfect als Miss”

Antwerpen -

De Antwerpse Chiara Catanzaro werd zondagavond in het Proximus Theater in Plopsaland verkozen tot de nieuwe Miss Antwerpen. Daarmee zet de 18-jarige half Italiaanse, half Portugese de sprint in richting de nationale finale van Miss België, begin 2022.

Patrick Poppe

Niet gewezen asielzoekster Alina Samandar, binnenvaartmatroos Sam Roovers of de 30 kg afgevallen Eline Van Loock gingen met de Antwerpse titel lopen, maar wel favoriete Chiara Catanzaro. Eerste eredame werd Helena Degendt, een kapster uit Bonheiden, tweede eredame Chayenne van Aarle, een half Nederlandse airhostess uit Antwerpen.

Van links af: Helena Degendt, Chiara Catanzaro en Chayenne van Aarle. 

Van links af: Helena Degendt, Chiara Catanzaro en Chayenne van Aarle. © Kevin Swijsen 

Catanzaro was van het hele peloton van tweehonderd provinciale kandidates een van de meisjes met meer podium- en modellenervaring en dat ontging de jury duidelijk niet. “Ik dans al sinds mijn derde. Het was een manier om mijn verlegenheid van mij af te dansen en zo kwam ik al snel in allerlei tv-producties terecht. Recent waren dat #LikeMe, het Gala van de Gouden K’s en Belgium’s Got Talent en de videoclip Vechter van Regi en Camille.”

“Dansen is altijd mijn passie geweest, maar ik vond dat ik nog meer zelfvertrouwen moest opdoen en schreef me op mijn 17de in voor Top Model Belgium, een internationale modellenwedstrijd waarvan de finale in Parijs plaatsvond. Die overwinning leverde me een mooie reis naar de Dominicaanse Republiek en wat fotoshoots op, maar een echte doorbraak kwam er niet.”

De Miss Antwerpen-kandidaten. 

De Miss Antwerpen-kandidaten. ©  Kevin Swijsen

“Ik kreeg heel vaak te horen dat ik met mijn 1,70 meter te klein was. Dat is nochtans niet zo uitzonderlijk klein maar blijkbaar wel voor een model dus, maar wie weet misschien perfect als Miss? Ik wou immers al enkele jaren deelnemen aan Miss België maar ik twijfelde of ik er rijp genoeg voor was. Uiteindelijk heb ik dit jaar toch al de stap gezet en blijkbaar was dat de juiste keuze.”

Miss Charity en Miss Publiek

Catanzaro, die een Italiaanse vader en een Portugese moeder heeft, maakte meteen veel indruk bij de Antwerpse delegatie die met twintig meisjes de grootste van het land was. Zo won Chiara niet alleen de titel van Miss Antwerpen, maar ook de ‘chocoladen’ neventiteltjes van Miss Charity en Miss Publiek. “Goed voor het zelfvertrouwen, en nu kan ik alles op alles zetten voor de grote finale natuurlijk. Ik denk dat elk meisje dat nu doorgaat al van de nationale kroon droomt.”

©  Jan Van der Perre

De studente business en languages kan het in elk geval goed uitleggen in zes talen en je kan haar in haar vrije tijd nog altijd vinden in L’Officina, het restaurant van haar vader op het Eilandje.

Inmiddels lijkt het voor het Miss België-comité ook business as usual te worden. Voor de provinciale verkiezingsdag met zo’n vijfhonderd toeschouwers werd er gebruikgemaakt van het Covid Safe Ticket of testen aan de deur. “Het was ook de eerste keer dat we alle provinciale finales op één locatie hebben gehouden omdat het Covid-draaiboek al langer klaar lag”, zegt organisatrice Darline De Vos.

Zes nationale kroontjes

De komende weken wordt het tempo qua activiteiten voor de tachtig overgebleven kandidates opgevoerd. Bedoeling is om nog dit jaar een nationale preselectie te houden en daaruit de 32 finalisten te selecteren om dan in maart – twee maanden later dan gewoonlijk – de opvolgster van Kedist Deltour te kiezen.

Pas dan weten we dus of de provincie Antwerpen in negen jaar tijd een zesde nationaal kroontje kan binnenhalen. Met Annelies Törös, Lenty Frans, Angeline Flor Pua, Elena Castro Suarez en Celine Van Ouytsel is onze provincie zowat hofleverancier van Miss België geworden en kenners voorspellen dat Catanzaro mede dankzij haar onvoorwaardelijke inzet ook heel ver kan geraken.

Gerelateerd