Bij een huiszoeking vond de politie cocaïne die in een kluis was opgeborgen. 

Bij een huiszoeking vond de politie cocaïne die in een kluis was opgeborgen. © rr

Mechelaar blijft na veroordeling verder dealen: “Om mijn boete te kunnen betalen”

Mechelen -

Een 43-jarige Mechelaar stond voor de correctionele rechtbank op verdenking van het dealen van drugs. Opvallend was dat de rechtbank de man eind vorig jaar ook al veroordeelde voor drugsfeiten. Ondanks die veroordeling bleef hij verder dealen. “Omdat hij geld nodig had om zijn boete van die eerdere veroordeling te kunnen betalen”, zei advocaat Koen De Backer.

Theo Derkinderen

In mei van dit jaar voerde de politie een huiszoeking uit bij M.C. in Mechelen. Dat gebeurde nadat de inspecteurs getuige waren van een drugsdeal. M. verkocht er cocaïne aan een afnemer. “In een kluis in de woning troffen ze dertien gebruikershoeveelheden cocaïne aan en nog een blok cocaïne van bijna 30 gram”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot. “Vlak voor ze meneer C. konden arresteren, gooide hij nog snel een gsm in de Leuvense Vaart. Het toestel kon daardoor niet meer worden uitgelezen.”

Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank de Mechelaar al eens voor het dealen van drugs. “Hij kreeg toen een krachtig signaal, maar blijkbaar maakte de veroordeling maar weinig indruk op hem. Hij is gewoon blijven verder dealen. Meneer heeft weinig schuldinzicht vandaar dat ik nu een effectieve celstraf van twee jaar en een boete van 8.000 euro vorder.”

Paniekreactie

Advocaat Koen De Backer stond M.C. bij en gaf de feiten namens zijn cliënt toe. “Eerst heeft hij de drugshandel ontkend, maar dat gebeurde eerder als paniekreactie. Hij had enkele maanden eerder immers al een gelijkaardige veroordeling opgelopen.”

Volgens de strafpleiter dealde de Mechelaar vooral om zijn schulden te kunnen aflossen. “Bij de eerdere rechtszaak moest hij een boete van 8.000 euro betalen. Geld dat hij niet had. En hij wou ook zijn gezin niet opzadelen met die hoge boete. Hij is dan maar drugs beginnen verkopen om zijn vorige boete te kunnen betalen.”

De verdediging drong aan op een werkstraf of alleszins een milde bestraffing. Vonnis valt op 11 oktober. tdk

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Gerelateerd