Vicky Willaert en haar echtgenoot Bernd Bastens in hun vernieuwde Carrefour market. 

Vicky Willaert en haar echtgenoot Bernd Bastens in hun vernieuwde Carrefour market. © Joris Herregods

Mechelse familie opent compleet vernieuwde supermarkt: “De zaak is ons leven”

Mechelen -

Al meer dan vijftig jaar runt de familie Willaert in de Eikestraat in Mechelen-Noord een buurtsupermarkt. De zaak is haar leven. Nu hebben Vicky Willaert (44) en haar man Bernd Bastens (46), de tweede generatie, hun Carrefour market compleet vernieuwd. “Om dat te vieren, geven we nog tot en met donderdag iedere dag een volle winkelkar weg”, zegt ze.

Sven Van Haezendonck

Zo’n twintig jaar geleden is Vicky mee in de zaak gestapt. Met de vernieuwing van de supermarkt is een nieuwe mijlpaal gezet. “We hebben alles vernieuwd: van vloeren tot plafonds, van elektriciteit tot ledverlichting. De belangrijkste investering is een nieuwe CO2-centrale. Op die manier beschikken we over een milieuvriendelijk, gesloten circuit waardoor er geen koelgassen meer vrijkomen. Daarmee voldoen wij aan de nieuwste normen die pas vanaf 2025 verplicht zijn”, legt Vicky uit.

Hun Carrefour market is een echte buurtsupermarkt. “Wij moeten het van de klanten hier in de buurt hebben. Wij hebben trouwe klanten die al van bij de opening in 1969 komen winkelen. Dat is leuk om te horen, ondanks alle concurrenten die er zijn bijgekomen”, vertelt Vicky. Hun supermarkt was destijds de allereerste in Mechelen-Noord, voor de grote ketens kwamen.

Klanten kunnen de slager live aan het werk zien in zijn atelier. 

Klanten kunnen de slager live aan het werk zien in zijn atelier. © Joris Herregods

“We zetten in op eigen bereidingen die mensen niet overal kunnen vinden. Zo maken we zelf onze kip curry en onze krab- en onze vleessla. Onze beenhouwer maakt bijvoorbeeld ook heel lekker stoofvlees en vol-au-vent. Nog zo’n topper is ons gehakt”, zegt Vicky.

“Door eclairs te kopen”

Het was haar vader Dirk Willaert (83) die in 1969 de supermarkt opende. De zaak is zijn levenswerk. “Hij loopt hier nog altijd volop rond. Tijdens de verbouwingen kwam hij drie keer per dag kijken”, zegt Vicky. De roots van Dirk liggen in het West-Vlaamse Kortemark, niet ver van Roeselare. “Door eclairs te kopen bij bakkerij François op de Liersesteenweg kwam ik hier terecht”, zegt hij.

De bakker vertelde hem dat er een warenhuis kwam in de Eikestraat. “Ik kwam kijken en acht dagen later had ik mijn contract als uitbater beet”, vertelt Dirk. Op dat moment was hij vertegenwoordiger voor bloemsilo’s. Daardoor kwam hij geregeld over de vloer bij bakkerij François. “Maar die dag kwam ik met mijn mama eigenlijk voor meubelen kijken in de Nova-toren. Omdat die pas een uur later open was, gingen we eerst eclairs kopen.”

Vicky samen met haar vader Dirk aan de broodafdeling. 

Vicky samen met haar vader Dirk aan de broodafdeling. © Sven Van Haezendonck

Dirk Willaert was 30 toen hij met de supermarkt begon en naar de Dijlestad verhuisde. “Mijn nonkel was in 1958 of 1959 met een winkel van Unic gestart. Op een gegeven moment ging ik op zaterdag en zondag helpen bij mijn neef. Dat beviel mij veel meer dan de sector waar ik in werkte. Toen wist ik dat ik dezelfde richting uit wilde”, vertelt Dirk. Hij begon indertijd onder de vlag van Unic, later was dat GB, Carrefour en uiteindelijk Carrefour market.

“Ik ben heel gelukkig”

Dat zijn dochter de zaak voortzet, stemt hem als vader tevreden. “Ik ben heel gelukkig dat ze mij samen met haar man opvolgde. Ik heb een dynamische schoonzoon”, zegt de oprichter. Zijn familie houdt in ons land dertig vestigingen van Carrefour market open. “Allemaal neven en nichten”, zegt Vicky. Net zoals bij haar waren het de ouders die er destijds mee waren gestart.

“We maken het verschil met verse bereidingen”, zegt Vicky Willaert. 

“We maken het verschil met verse bereidingen”, zegt Vicky Willaert. © Joris Herregods

Vader is onder de indruk van de verbouwingen. “Ik dacht dat ze alles gingen schilderen. Maar toen ik hier binnenkwam, was het een woestijn. Heel de winkel was leeg”, zegt Dirk. “We zijn opengebleven tot zaterdag 11 september om 18u. Wij hebben met 37 familieleden en vrienden een nacht doorgewerkt en zondagochtend om 6u was de winkel volledig leeg. Dat was de zwaarste nacht uit ons leven”, vertelt Vicky.

Dezelfde ochtend werd al gestart met een nieuwe vloer te leggen. “De zaak is ons leven. Alles staat in de functie van de supermarkt. Onze sluitingsdag op zondag proberen wij wel te behouden, want wij hebben drie kinderen”, zegt Vicky. De Carrefour market in de Eikestraat 80 is iedere dag behalve zondag open van 8 tot 19u.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws