© archief ATV

Goed nieuws voor wie huis of appartement wil kopen: registratierechten voor eerste woning dalen van 6 naar 3 procent

De Vlaamse regering sleutelt aan de tarieven van de registratierechten. Wie een appartement of huis koopt om zelf in te gaan wonen, zal binnenkort nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop moeten betalen. Voor wie een tweede verblijf koopt of een huis om te verhuren, gaat het tarief van 10 naar 12 procent. Dat werd bevestigd aan onze redactie.

Bron: vrt

Maandagmiddag legt Vlaams minister-president Jan Jambon de Septemberverklaring van zijn regering af. In die verklaring zitten de plannen van de Vlaamse regering voor het komende werkjaar en de krachtlijnen van de begroting voor volgend jaar. Eerder lekte al uit dat dienstencheques niet duurder worden, de jobkorting voor lage lonen dan toch wordt ingevoerd en dat de uitkeringen voor kinderbijslag in een trager tempo zullen stijgen.

De regering gaat ook verder sleutelen aan de registratierechten. Naast de daling van 6 naar 3 procent voor gezinswoningen en de stijging van 10 naar 12 procent voor tweede eigendommen, is er ook een verlaging voorzien voor wie opteert voor een ingrijpende energetische renovatie. Voor die renovaties was het tarief al verlaagd naar 5 procent. Dat tarief zou nu verder dalen naar 1 procent om op die manier de energetische renovaties een impuls te geven.

De laatste jaren werden de registratierechten voor een eerste woning al een aantal keer naar beneden getrokken. Voor juni 2018 lagen die nog op 10 procent. Dat daalde gaandeweg naar 7 procent, 6 procent en binnenkort dus 3 procent. Wie dus een woning koopt van 300.000 euro betaalt binnenkort nog ‘slechts’ 9.000 euro registratierechten.

LEES OOK. Vlaamse regering bespaart op kinderbijslag in ruil voor dienstencheques en jobbonus

 joro, jvh

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws