© RTV

Lekke band of zadel verzakt? Behelp jezelf aan openbare fietsherstelzuil

ARENDONK -

Heb je onderweg een ‘leegloper’, maar heb je geen pomp bij de hand? Is je zadel verzakt? Of zit er een bout los aan je fiets? Op drie plaatsen in Arendonk heeft de gemeente een openbare fietsreparatiezuil geplaatst. Je kan er je banden oppompen en vindt er gereedschap om kleine reparaties uit te voeren.

Eddy Meulemans

Een fietsherstelzuil is een soort van hoge gereedschapskast waaraan je je fiets kan ophangen. De zuil bevat behalve een ingebouwde fietspomp ook enkele essentiële gereedschappen, zoals een schroevendraaier, bandenlepels en inbussleutels. “Er zit geen slot op het deurtje, maar de gereedschappen zitten wel vast aan de paal met een fijne ketting”, zegt schepen van Toerisme An Hermans (N-VA). “De beveiliging is minimaal. We rekenen vooral op de goodwill van de mensen. Plakkers of binnenbanden om een lekke band te repareren zitten er niet in de zuil.”

De fietsherstelzuil bevat een pomp en enkele essentiële gereedschappen. 

De fietsherstelzuil bevat een pomp en enkele essentiële gereedschappen. © EMA

Het gemeentebestuur investeerde 5.200 euro in de aankoop en installatie van de drie openbare reparatiepalen, of ongeveer 1.700 euro per stuk. Volgens de Arendonkse schepen van Toerisme is de investering in de eerste plaats een service aan de fietsende inwoners en toeristen. Om die reden werden de palen bewust neergezet op drie plaatsen in het dorp waar veel fietsers samenkomen of passeren: in park Deroissart midden in het dorpscentrum, in het sportpark Heikant en op het jaagpad langs het kanaal Schoten-Dessel aan Brug 5.

Bewegwijzerde mountainbikeroute

“In park Deroissart, vlak bij het zwembad, is er een grote fietsenstalling en hebben we sinds kort ook een overnachtingsplaats ingericht voor campers”, zegt Hermans. “In het gemeentelijk sportpark vertrekt een bewegwijzerde mountainbikeroute van Sport Vlaanderen. En het jaagpad langs de Turnhoutse Vaart is ons drukste fietsknooppunt.”

In heel de Kempen, ook in Arendonk, is het fietstoerisme de voorbije jaren fors geboomd. Je kan hier biljartvlak en eindeloos fietsen in een gevarieerd landschap van bossen, velden, natuur en water. Zowel sportievelingen uit Arendonk en omstreken als toeristen van buiten de regio maken gretig gebruik van de bewegwijzerde fietsroutes of stippelen zelf een route uit via de knooppunten van het fietsroutenetwerk.

Fietscafé Brug 4

Ook de lokale horeca profiteert mee. Bij mooi weer zitten de terrasjes overal vol met wielertoeristen en fietsrecreanten: niet alleen op en rond het marktplein, maar ook verder weg aan de rand van het dorp. Zo zijn er recent nog twee nieuwe horecazaken geopend in de oude brugwachterswoningen langs het kanaal: koffiehuis Brug 6 aan de Lusthoven en fietscafé Brug 4 in de Moerenstraat. In de tuin van café Brug 4 is ook een kleine kampeerplaats voor tenten ingericht.

Gerelateerd