©  Joris Herregods

DISCUSSIE. Prijskaartje van 21 miljoen euro om WK wielrennen te organiseren: is het dat wel waard?

21,3 miljoen euro: zoveel kost de organisatie van het WK wielrennen. 13 miljoen komt van Vlaanderen, de rest wordt mee opgehoest door de vier gaststeden. Antwerpen betaalt bijvoorbeeld 800.000 euro. Is het dat stevige prijskaartje wel waard?

LEES OOK: Het WK wielrennen in onze provincie: waar moet je zijn om Wout en co te bewonderen?

Professor toerisme Norbert Vanhove van de KU Leuven vindt van wel in elk geval. “Zelfs die 1,5 miljoen euro van Leuven is geen geld voor een dergelijke beelden die de wereld rondgaan. Leuven zal zondagnamiddag zéér lang mooi in beeld gebracht worden.”

Al geeft hij toe dat het moeilijk hard te maken is. “Het is zeer moeilijk achteraf te becijferen hoeveel extra toeristen je dit nu exact oplevert”, zegt professor Vanhove. “Wanneer een toerist over zeven jaar naar hier trekt omdat hij nu het WK zag, zul je dat in geen enkele statistiek terugvinden.”

Zijn collega Jan van der Borg, ook professor toerisme, is kritischer. “Niet elk groot evenement is een garantie op succes hoor”, zegt hij. “De Olympische Spelen in Rio waren bijvoorbeeld een financiële ramp. Je moet er ook een verhaal bij kunnen vertellen.”

LEES OOK: Ruim 21 miljoen euro om WK wielrennen te organiseren, is het dat waard? “Eigen promofilmpje zou onbetaalbaar zijn”

 

Wat vind jij? Is het organiseren van het WK wielrennen 21 miljoen euro waard? Of zou Vlaanderen dat geld beter ergens anders voor gebruiken?

Discussieer mee via onderstaand formulier.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd