©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Vlaming loopt niet meer warm voor zonnepanelen: gigantische daling installaties door heisa

We lusten geen zonnepanelen meer. Op maandbasis worden er nog maar zo’n 2.350 installaties gelegd. Vorig jaar lag dat vijf keer zo hoog.

Werner Rommers

Vorig jaar verschenen er in Vlaanderen elke maand gemiddeld op bijna 12.700 daken zonnepanelen. Dit jaar is dat teruggevallen tot amper 2.350, vijf keer minder, zo blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers tot eind juli van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Nu was 2020 een uitzonderlijk jaar met een ware stormloop op zonnepanelen: veel mensen wilden absoluut in 2020 nog zonnepanelen, in de hoop daardoor nog jarenlang van de zogenaamde terugdraaiende teller te kunnen genieten.

Maar ook in vergelijking met 2019 ogen de jongste cijfers weinig rooskleurig. Toen kwamen er maandelijks gemiddeld zo’n 5.250 installaties bij. Dat is nu gehalveerd tot gemiddeld maar zo’n 2.350. Aan dit tempo komen we voor heel 2021 op amper 28.000 nieuwe installaties uit, ver onder wat nodig is om de Vlaamse doelstellingen rond zonne-energie te halen.

Oorzaak van de desinteresse is de commotie de voorbije maanden rond het afschaffen van het principe van de terugdraaiende teller: (recente) eigenaars voelden zich bedrogen, waarna ook erg veel geïnteresseerden afhaakten. “Zonnepanelen blijven financieel interessant”, zeggen installateurs. “Maar we krijgen de mensen moeilijk overtuigd. Wantrouwen overheerst.” (wer)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp