© ATV

Antwerps acteur Jan V.H. (51) in verdenking gesteld voor verkrachting van minderjarigen: onder strenge voorwaarden vrijgelaten

Antwerpen -

De 51-jarige Antwerpse acteur Jan V.H. die eind juli werd opgepakt in een onderzoek naar vermoedelijk kindermisbruik is eerder deze week voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij werd in verdenking gesteld voor verkrachting van minderjarigen. V.H. werd onder strenge voorwaarden vrijgelaten.

“Na de huiszoeking van 23 juli zijn er in het gerechtelijke onderzoek nieuwe elementen naar boven gekomen, onder meer door het uitlezen van het informaticamateriaal”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerpse parket. Wat er exact is teruggevonden op bijvoorbeeld de laptop of de gsm van de man, deelt het parket niet mee.

“De 51-jarige Antwerpenaar werd daarmee geconfronteerd en op 20 september voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die heeft beslist om de man onder strenge voorwaarden vrij te laten”, bevestigt het parket. Wat die voorwaarden zijn, wordt niet gespecificeerd.

De man werd wel officieel in verdenking gesteld voor verkrachting van minderjarigen. “Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet”, aldus Aerts. Als beslist wordt om het dossier, eens afgerond, voor de correctionele rechtbank te brengen, riskeert hij een jarenlange gevangenisstraf.

Dubieuze chatroom

De bal ging afgelopen zomer aan het rollen na een undercoverreportage van het Nederlandse onderzoekscollectief Vrije Vogels, in samenwerking met Het Laatste Nieuws. Een journalist had daarin een gesprek met acteur Jan V.H (51).

 

 ©  Het Laatste Nieuws / Vrije Vogels

De twee hadden elkaar leren kennen op Bullchat, een dubieuze chatroom die ook als datingsite wordt gebruikt. Op het platform zouden ook pedofielen actief zijn. In het gesprek, in de lobby van een Antwerps hotel aan het Centraal Station, beweerde de acteur onder meer dat hij al seks had gehad met minderjarige jongens.

“Een paar jongens van 14 jaar heb ik al gehad. Een stuk of vijf, zes (...). Dat was fijn. Bij mij thuis waren die heel stil. Ze zijn echt verlegen. Van een jongen weet ik nog dat die mij twee seconden pijpte en ik klaarkwam”, aldus V.H. Hij praatte ook honderduit over zijn fantasieën: “Ik val vooral op jongens die nog in de puberteit moeten komen. Zo’n 11 of 12 jaar oud, misschien wel 10. Of kindjes van 5 of 6, da’s ook wel geil natuurlijk.”

Jan V.H. (rechts) speelde onder meer mee in de Studio 100-kinderreeks Big & Betsy. 

Jan V.H. (rechts) speelde onder meer mee in de Studio 100-kinderreeks Big & Betsy. © Studio 100

“Grootspraak”

De journalist regelde voor V.H. daags nadien een valse ontmoeting met een tienjarige jongen in een hotelkamer. Toen hij daarop inging, maakte de journalist alle informatie over aan politie en parket. De acteur werd opgepakt en het Antwerpse parket opende een onderzoek. Omdat er tegen de man toen geen materiële bewijzen waren, werd beslist om hem voorlopig vrij te laten. Tijdens zijn verhoor ontkende hij alle aantijgingen met klem en noemde hij zijn uitspraken tegenover de journalist “grootspraak”.

Bij het grote publiek is acteur Jan V.H. vooral bekend van de Studio 100-kinderreeks Big & Betsy, maar hij vertolkte ook grotere en kleinere rollen in diverse televisiereeksen zoals De Kotmadam, Aspe, Familie (VTM), Flikken, Emma of Thuis (Eén). De laatste jaren was V.H., die ook in het theater optreedt en stemmen voor tekenfilmreeksen inspreekt, slechts nog sporadisch in nieuwe reeksen op televisie te zien.

LEES OOK:

 jtp

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws