De Koersende Kemphanen, met vooraan Jo Helsen (links) en Jan De Smet (rechts) en achteraan Laurens Billiet en Wouter Berlaen. 

De Koersende Kemphanen, met vooraan Jo Helsen (links) en Jan De Smet (rechts) en achteraan Laurens Billiet en Wouter Berlaen. © rr

Koersende Kemphanen zingen Wout naar goud op de melodie van Mie Katoen

Noorderwijk (Herentals) -

Het moest ervan komen: in de aanloop naar het wereldkampioenschap wielrennen op de weg brengt een stel wielerfanaten, alias De Koersende Kemphanen, onder leiding van Jo Helsen van het bekende café Welkom in Noorderwijk (Herentals) een singletje uit. Het lied is gebaseerd op het nummer dat Franky Bodet tijdens de hoogdagen van Rik Van Looy volzong op de melodie van ‘Mie Katoen’. De tekst is vakkundig aangepast en de naam van Rik is vervangen door die van Wout. Nu nog wereldkampioen worden!

Marc Helsen

Noorderwijk

“We zijn samen met Jan De Smet, een grote Rik Van Looy-fan, in de studio gedoken voor de opname van het nummer”, zegt Koersende Kemphaan nr. 1 Jo Helsen. ”Jan nam zang, tekst en accordeon voor zijn rekening. De rest van de Koersende Kemphanen zijn Wouter Berlaen (bas, zang), Laurens Billiet (drums, philicorda, zang), Ward Snauwaert (mix, opname), Adriaan Van den Hoof (radiocommentator), Thijs Delrue (tekst), en Dieter Dresselaers en Door Beutels (vormgeving).”

“Van ons gekweel hebben we 1.500 cd‘s laten drukken, die we aan de man brengen. Bovenop lieten we twintig exclusieve vinylplaatjes persen, een heus collectors item, dat we via Les Amis du Tour de France per opbod verkopen. De opbrengst daarvan schenken we aan de Vlaamse Wielerschool vzw in Herentals, ooit opgericht door Rik Van Looy en Noël Foré.”

Het singletje van De Koersende Kemphanen. 

Het singletje van De Koersende Kemphanen. ©  rr

Op de cd staat één liedje, de nieuwe versie van het bewerkte Mie Katoenlied uit de jaren zestig over Rik Van Looy, met deze keer met Wout van Aert in de hoofdrol. De Anquetils, Poulidors en Darrigades van weleer zijn vervangen door de Alaphilippes, Van der Poels en Pidcocks van vandaag. Maar net zo goed krijgen ze ervan langs van een Kempense wielercrack.

Volkswagenbusjes

Jo Helsen en zijn trawanten trekken overigens voor drie dagen naar het wielerspektakel in Overijse met hun bekende Volkswagenbusjes uit Café Welkom in de Tour. “We hebben van een boer hetzelfde weiland kunnen afhuren waar we al eens te gast waren tijdens een Tourdoortocht in ons land”, aldus Jo, die er persoonlijk achter de tapkraan zal staan.

De busjes aan Café De Welkom. 

De busjes aan Café De Welkom. ©  Joren De Weerdt

Kempenzoon

Jo Helsen is maandagochtend om 8u20 te gast in de Peter Van De Veireshow op MNM om de zaak nog eens in het lang en het breed uit te leggen. “Daar zal ‘het lieke’ voor de eerste maal de ether ingaan”, kondigt Jo aan.

Het beroemde refrein van weleer

‘Want Rik Van Looy van Herentals

de keizer van de wereld

daar hij de klassiekers wint

vooruit of in de sprint.’

Is aangepast naar

‘Want Wout van Aert, de Kempenzoon,

de beste van de wereld

Omdat hij de klassiekers wint

vooruit of in de sprint.’

Kempenzoon dus. Op die manier omzeilen de Koersende Kemphanen handig de heikele kwestie of Wout van Aert vandaag van Herentals is (waar hij is geboren en waar hij woont), of dan wel van Lille is, waar hij is opgegroeid. Ook daarin verschillen Rik (geboren en opgegroeid in Grobbendonk, maar al meer dan 60 jaar wonend in Herentals) en Wout weinig van elkaar. Het enige dat Wout nog moet doen om de gelijkenis helemaal te doen kloppen is tweemaal wereldkampioen worden, te beginnen met Overijse. Al is het altijd moeilijk om wereldkampioen in eigen land te worden, daar weet Rik van Looy alles van.

De cd is te koop in een paar plezante wielercafés, aan consumerende klanten: De Blauwen Hoek in in Duffel, Café Mombassa in Antwerpen en Café Welkom in Noorderwijk. En natuurlijk ook tijdens het WK Wielrennen bij Les Amis du Tour de France in Eizer (Overijse), tussen de Flandrien-lus en Leuven. Alle verdere info via de Instagrampagina van Café Welkom.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herentals in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws