De reanimatiezone in de nieuwe spoedafdeling.. 

De reanimatiezone in de nieuwe spoedafdeling.. ©  Chris Van Rompaey

Heilig Hartziekenhuis opent toonaangevende spoeddienst met vier grote zones

Lier -

Het Heilig Hartziekenhuis in Lier neemt op woensdag 22 september zijn nieuwe spoedafdeling in gebruik. Met vier grote zones, een aparte kinderzone en veel daglicht vangt die patiënten efficiënt en veilig op.

Chris Van Rompaey

“Zo’n 23.000 patiënten melden zich jaarlijks bij onze spoeddienst aan”, zegt dokter Koen De Feyter, medisch diensthoofd spoedgevallen. “We barstten de laatste jaren dus letterlijk uit onze voegen, want het aantal patiënten nam fors toe. Die grotere toestroom opvangen in een verouderde infrastructuur was niet langer houdbaar. Onze nieuwe accommodatie is veel beter afgestemd op onze hedendaagse werking en de noden van de patiënt.”

Een van de triagekamers.

Een van de triagekamers. © Chris Van Rompaey

De nieuwe spoedafdeling is zowat anderhalve keer groter. Na triage komen de patiënten in de juiste wachtzaal of onderzoeksruimte terecht. Er zijn vier grote zones: de pediatrische zone, een fasttrackzone, een algemene behandelingszone en een reanimatiezone.

De wachtruimte van de fasttrackzone voor kleine trauma’s. 

De wachtruimte van de fasttrackzone voor kleine trauma’s. © Chris Van Rompaey

Eigen wachtzaal voor kinderen

Hoofdverpleegkundige Erika Smolderen: “We beschikken voortaan over twee pediatrische behandelkamers en een aparte wachtzaal voor kinderen en hun ouders. Deze kleine patiëntjes komen dus in een aangepaste kindvriendelijke omgeving terecht. Wie via de ambulance binnenkomt en kritieke zorgen nodig heeft, kunnen we rechtstreeks naar de reanimatiezone begeleiden. De twee reanimatieruimtes hebben bovendien een flexibele wand die we kunnen openschuiven voor de opvang van zware trauma’s.”

Een van de twee pediatrische behandelkamers. 

Een van de twee pediatrische behandelkamers. © Chris Van Rompaey

Een deel van de aparte wachtzaal voor kinderen.

Een deel van de aparte wachtzaal voor kinderen. © Chris Van Rompaey

Verder zijn er nog twee isolatieruimtes, een afzonderingsruimte en een decontaminatiekamer. “Elke zone beschikt over een eigen wachtzaal met veel daglicht. Ondanks de hectiek die een spoeddienst kenmerkt, kunnen we alle patiënten op een meer vlotte, aangename en vooral efficiënte manier opvangen in een hypermoderne omgeving”, vult dokter De Feyter aan. Kortom, ons hart voor zorg is en blijft een vaste waarde in Lier. Deze integreren we voortaan naadloos in een state of the art spoedgevallendienst.”

De decontaminatiekamer voor maximaal drie patiënten.

De decontaminatiekamer voor maximaal drie patiënten. © Chris Van Rompaey

Nieuwe pandemieën

De pandemie van het coronavirus kwam er als het ware net op tijd. “De ervaring die we opdeden tijdens de pandemie, zorgde ervoor dat we de plannen voor de nieuwe spoedgevallendienst nog konden verfijnen. De accommodatie is namelijk voorzien op eventuele nieuwe pandemieën: verscheidene lokalen kunnen we met behulp van verplaatsbare wanden snel en flexibel herbestemmen, naargelang de ernst en de fase van een pandemie”, zegt Erika Smolderen.

“Bij hoge nood, zoals tijdens de hoogste coronapieken van 2020-2021, kunnen we de nieuwe spoedgevallen op korte tijd volledig ontdubbelen in twee volwaardige diensten: een pandemiezone en een zone voor de andere pathologie, elk met eigen wachtzalen, verpleegpost, behandelkamers, reanimatieruimte en sanitaire-logistieke voorzieningen. Datzelfde geldt trouwens ook voor de medische beeldvorming.”

Medische beeldvorming

De dienst medische beeldvorming opende trouwens al begin juli in een aparte unit binnen de contouren van de nieuwe spoedgevallendienst, met integratie van radiografie en performante CT-scan. Patiënten die op spoedgevallen opgenomen worden, zullen voortaan meteen ter plaatse onderzocht kunnen worden, zonder dat ze daarvoor naar de afdeling op de eerste verdieping moeten. De dienst medische beeldvorming investeerde daarvoor in een volledig gerobotiseerde röntgenzaal met een RX-toestel waarbij de buis en de detector onafhankelijk van elkaar in zes verschillende richtingen kunnen bewegen rondom een zwevende tafel. “De patiënt moet dus verplaatst, noch gedraaid worden: veilig én comfortabel”.

Op de dienst spoedgevallen in Lier werken vijftien artsen, dertig verpleegkundigen, drie zorgkundigen en onthaalmedewerkers. Gemiddeld rukken de ambulances tien keer per dag uit, waarbij gemiddeld drie keer per dag een mugteam mee uitrijdt.

De toegang tot de nieuwe spoedafdeling.

De toegang tot de nieuwe spoedafdeling. © Chris Van Rompaey

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Gerelateerd