Arienne, misschien wel het oudste (naakt)model ter wereld. 

Arienne, misschien wel het oudste (naakt)model ter wereld. © Bert De Deken 

Kunstmodel viert 90ste verjaardag: “Die eerste keer naakt, dat was een overwinning”

Turnhout -

De cursisten van Turnhoutse kunstacademie hebben pannenkoeken gebakken. Hun model, Arienne, is 90 geworden. Arienne poseert nog wekelijks in de academie, zowel gekleed als naakt.

Guy Van Nieuwenhuysen

Arienne geniet van de aandacht. “Ik doe dit nu vijftien jaar, maar nog altijd met even veel plezier. Ik hoop het nog heel lang te doen, want ik wil 100 worden.”

Hoeveel afbeeldingen ooit gemaakt zijn, dat weet Arienne niet. “Vijftien jaar, twee keer per week, voor gemiddeld zeven leerlingen. Tel dus zelf maar uit hoe vaak ik ben geportretteerd”, lacht ze. Toch heeft ze thuis geen werk dat van haar is gemaakt. “Of toch. Eén keer stond zo’n leerling met een schilderij aan mijn deur. Dat kon ik natuurlijk niet weigeren. Maar ik hoef mezelf niet te zien.”

Arienne poseert zowel gekleed als naakt voor de cursisten van de academie. “Ja, helemaal bloot. Dat is ook goed”, kirt ze. “Die eerste keer naakt, dat was wel even een overwinning, hoor. Maar het is me 200% meegevallen, dus mogen ze het me altijd vragen. Ik heb er geen probleem mee.”

Met stilzitten heeft Arienne ook geen probleem. “Dat gaat me zelfs heel goed af. Ik moet uiteraard een hele tijd stil blijven zitten en soms worden mijn ogen wel eens zwaar, maar dat mag je niet schrijven. Ik kom binnen, kleed me uit en ga zitten en op het einde van de sessie ga ik naar alle werken die gemaakt zijn kijken. Ik vind ze allemaal even mooi, zeg ik dan.”

Oudste model ter wereld?

Misschien is Arienne wel het oudste kunstmodel ter wereld. De oudste mannequin was Majorie Gilbert, die haar carrière begon toen ze 100 was en in de eveneens honderdjarige Vogue verscheen. Het bleef bij die ene keer. Het oudste naaktmodel in Playboy is Mamie Van Dooren. Ze is even oud als Arienne, maar poseerde naakt voor de fotograaf van Playboy toen ze 75 was. Volgens Britse media is het oudste kunstmodel die zowel gekleed als naakt poseert, ene Bruce Parker. De man is vandaag 80.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Turnhout in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws