Luc Van Malderen fotografeerde ex-borstkankerpatiënte Miranda Vermeiren. ©  Luc Van Malderen

Miranda toont geopereerde borst na borstkanker in fototentoonstelling

Deurne, Antwerpen -

De Antwerpse Miranda Vermeiren (49) overwon borstkanker. Om de littekens op haar geopereerde borst verder te leren aanvaarden, geeft ze zichzelf nu bloot voor de lens van fotograaf Luc Van Malderen. Die laatste maakte er een fototentoonstelling van die vanaf 16 september te bekijken is in het Rivierenhof. “Ik durfde niet meer naar de sauna”, zegt Miranda.

Rebecca Van Remoortere

Het was Miranda zelf die naar bevriend fotograaf Luc Van Malderen stapte met de vraag om foto’s van haar naakte bovenlichaam te maken. Die fotoreeks zou haar moeten helpen met het aanvaarden van haar nieuwe lichaam. Post borstkanker.

De foto’s werden zo mooi dat de fotograaf ze nu gebruikt in een eigen fototentoonstelling die te zien is vanaf donderdag 16 september in Galerij Rivierenhof aan het kasteel aan de vijver.

“Die tentoonstelling was initieel nooit de bedoeling. In 2017 werd ik gediagnosticeerd met borstkanker en werd met spoed een snelgroeiende tumor verwijderd uit mijn borst. Ik onderging een borstsparende operatie waarbij 25% van het borstweefsel werd weggenomen. Er vormde zich littekenweefsel en een deuk in mijn borst. Ik heb het lang moeilijk gehad om ze te aanvaarden. Een correctie door plastische chirurgie zou niet terugbetaald worden. Ik bedacht dat ik meer vrede met mijn borst zou hebben als ik er mooie artistieke foto’s van had. Dat ik nu door de tentoonstelling andere personen met littekens kan inspireren, maakt het alleen maar mooier.”

Kracht en kwetsbaarheid

De foto’s hebben Miranda persoonlijk geholpen. “Ik heb geleerd dat een litteken een verhaal toont en dat je daar best trots op mag zijn. De tentoonstelling heet Gebroken Schoonheid. Gebroken verwijst naar hoe kwetsbaar je als vrouw bent hoe je je vertrouwen kunt kwijtspelen door zo’n operatie. Maar schoonheid staat dan weer voor het groeiproces dat eruit is ontstaan. De littekens zijn het bewijs van mijn kracht. De borst ziet er eigenlijk ook niet zo slecht uit heb ik ontdekt door de foto’s. Ik heb er te veel tralala rond gemaakt in mijn hoofd.”

 ©  Luc Van Malderen

Miranda leefde eerst een paar jaar in onzekerheid. “Vroeger ging ik graag naar de sauna met vriendinnen, na de operatie durfde ik dat niet meer. Ik was bang dat mensen zouden staren naar mijn borst. Nu toon ik mijn borsten voor iedereen die naar de tentoonstelling komt. In de sauna ben ik nog niet geraakt, maar ik zou het intussen wel durven. Ik leef volgens een belangrijke gedachte: de littekens van je verleden worden de kracht van jouw toekomst.”

Gebroken Schoonheid is onderdeel uit van de duotentoonstelling REVERSED van Luc Van Malderen & Kula Kalentzi en is nog te zien tot en met 26 september in het Rivierenhof in Deurne.

 ©  Luc Van Malderen

 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners