©  Joris Herregods, Belga

Burgemeester De Wever over politieoptreden tegen overlast op Antwerpse pleinen: “Aanpak van jongeren is verhard”

Antwerpen -

De overlast op het Sint-Jansplein zit terug op het niveau van voor de coronaperiode, wat nog steeds te hoog is. Het is trouwens niet het enige plein waar de Antwerpse politie zwaar moet op inzetten. “Jongeren voelen zich geviseerd en het klopt dat de aanpak is verhard. Dit zal zo blijven tot het evenwicht tussen beleefstad en leefstad is hersteld”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Myrthe (20) klaagt politieoptreden tijdens avondje uit in Antwerpen aan

De buurtbewoners rond het Sint-Jansplein trokken eind juli aan de alarmbel. Ze waren de overlast als gevolg van drugs en alcohol beu. In de raadscommissie van burgemeester De Wever kwamen er verschillende vragen vanuit de oppositie hierover.

LEES OOK: Code rood voor Sint-Jansplein: drugsoverlast maakt Antwerps plein volgens bewoners onleefbaar

Voor het Sint-Jansplein werden volgens De Wever sinds november 2020 in specifieke wijkacties ruim 2.000 manuren geïnvesteerd. Het wijkondersteuningsteam heeft in juli en augustus achttien acties op drugsgerelateerde handelingen gehouden. In deze periode werden op het Sint-Jansplein en omgeving zeven mensen voorgeleid voor handel in verdovende middelen. Daarnaast werden 217 personen gecontroleerd, 36 gearresteerd en 32 voorgeleid, 23 huiszoekingen en panden gecontroleerd, 57 pv’s voor drugs opgesteld en 43.250 euro in beslag genomen naast verschillende hoeveelheden drugs.

Jongeren op het Mechelseplein. Burgemeester De Wever vreest dat het nog even zal duren voor de overlast op de pleinen weg is. 

Jongeren op het Mechelseplein. Burgemeester De Wever vreest dat het nog even zal duren voor de overlast op de pleinen weg is. © Joris Herregods

“We zagen de klachten in de coronaperiode daadwerkelijk toenemen”, zegt De Wever. “De piek aan klachten vanuit de buurt was in mei en juni. Het ging dan vooral over openbare dronkenschap, drugs en geweld. Voor het Sint-Jansplein zitten we nu op het niveau van voor corona. Dat is nog steeds niet goed, dus we blijven daar op inzetten.”

Camera

Ook het Mechelseplein kwam aan bod in deze commissie. De politie ontving afgelopen zomer 216 meldingen van buurtbewoners voor geluidsoverlast en nachtlawaai. “Wat echt wel veel is”, zegt De Wever.

Voor het Sint-Jansplein zitten we nu op het niveau van voor corona. Dat is nog steeds niet goed, dus we blijven daar op inzetten.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Er werden tegen 92 personen een pv opgesteld, voornamelijk voor wildplassen (25), geluidshinder en nachtlawaai (18) en openbare dronkenschap (18). Sinds eind juli staat het Mechelseplein bij de dienst Noodhulp en de Mobiele Eenheid gekend als een prioritaire patrouillelocatie. Er komt ook een camera op het plein. “Veel overlast is het gevolg van dronkenschap”, zegt De Wever. “Met de camera kunnen we proactief ingrijpen.”

Bart De Wever. 

Bart De Wever. ©  BELGA

Het zal volgens de burgemeester nog wel even duren voor de “normale” toestand van voor corona op de pleinen is hersteld. Hij merkt dat veel jongeren ontdekten dat met goedkoop bier en een festivalsfeertje het best gezellig is op deze pleinen. De burgemeester verwijst daarbij naar het plein aan het MAS, Theaterplein, Leopold de Waelplaats en het Droogdokkenpark.

“Die gewoonte moet er weer uit”, zegt De Wever. “In het begin werden jongeren vriendelijk gevraagd om te vertrekken, maar nu gaan we over tot bestuurlijke aanhoudingen. Zij voelen zich geviseerd en het klopt dat de aanpak is verhard. Dit zal zo blijven tot het evenwicht tussen beleefstad en leefstad is hersteld.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws