© ATV

1 euro per dag voor nieuwe park & rides: “Goede zaak voor buurt, maar combiticket is beter”, zegt expert

Het nieuws dat de nieuwe park & rides aan de wijk Luchtbal en aan de Keizershoek in Merksem betalend worden, zorgt voor ongenoegen. Pendelaars zullen er 1 euro per dag moeten betalen om hun auto kwijt te kunnen. De zones errond worden eveneens betalend. “Een goede zaak” zegt verkeersexpert Dirk Lauwers. “Al zou een combiticket in samenwerking met het openbaar vervoer beter zijn.”

David Van Turnhout

“De nieuwe park & rides zijn nodig voor het verlichten van de verkeersdruk in de binnenstad”, verduidelijkt Lauwers. “Maar helaas zie je dan vaak dat de verkeersdruk rond die park & rides vergroot. Dat veroorzaakt heel wat overlast voor de bewoners.”

Om dat te vermijden voert de stad nu rond de nieuwe parkings roze zones in waar bezoekers twee uur gratis kunnen parkeren en daarna een tarief van 0,70 euro per uur of 3,50 euro per dag betalen. Bewonersparkeren blijft gratis. “Het tarief van één euro voor de park & rides zal pendelaars aanmoedigen om zich daar te parkeren in plaats van te kiezen voor een plek in de buurt”, zegt de verkeersexpert.

Toch maken veel pendelaars zich zorgen. “Een euro per dag lijkt misschien niet veel, maar op jaarbasis gaat het toch al snel over een bedrag van 220 euro”, klinkt het. De verkeersexpert pleit daarom voor een formule waarbij het parkeerticket ook als vervoerbewijs geldt. “Op die manier krijgen pendelaars een totaalservice.”

LEES OOK: Roze parkeerzone op Luchtbal, in Merksem en op Linkeroever laat niet-inwoners meer betalen

Dat de park & rides iets zullen kosten vindt Lauwers logisch. “Je kan niet van de belastingbetaler, dus ook mensen die met de fiets of te voet naar het werk pendelen, dat ze mee de kosten dragen van de infrastructuur voor auto’s. Eén euro dekt tenslotte maar een klein deel van de totale kost voor het bouwen van zo’n complex en duur gebouw.”

Om de parkeerdruk in woonwijken nog meer te verlichten, pleit de expert voor het afschaffen van een gratis tweede bewonerskaart. Die blijft, ook in roze zones, voorlopig nog wel gratis.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws