Fernand Huts, havenschepen Annick De Ridder en Vlaams minister-president Jan Jambon.  

Fernand Huts, havenschepen Annick De Ridder en Vlaams minister-president Jan Jambon.  ©  Frank Heirman

Fernand Huts brengt kunst naar Tallinn en huldigt er nieuwe terminal in

Met een jaar vertraging door corona heeft Fernand Huts van Katoen Natie de Estse hoofdstad Tallinn ingepalmd. In de haven huldigde hij maandag samen met Vlaams minister-president Jan Jambon (NV-A) en de Antwerpse havenschepen Annick De Ridder (NV-A) een nieuwe terminal in.

Bron: Belga

Met de vierde terminal is de havengrond die Huts tien jaar geleden in Tallinn verwierf volgebouwd. Het gaat om vier depots van 60.000 m2 op 12 hectare, een investering van 50 miljoen euro. Huts startte al onderhandelingen met het havenbestuur om nog een belendend perceel van 20 hectare aan te kopen. Huts noemt het “de poort naar Rusland” omdat het de laatste ijsvrije haven is. De Antwerpse logistiekreus bedient van daaruit via het spoor met name de Russische, Oekraïense en Kazachse markten.

Ook cultuur

Niet alleen economisch geeft Huts Tallinn een duwtje, er was ook plaats voor cultuur. In het Kadriorg Art Museum opende de tentoonstelling from Memling to Rubens, met topstukken van oude Vlaamse meesters uit Huts’ Phoebuscollectie.

Als voormalige hanzestad heeft Tallinn economische en culturele banden met onze streken. Voor het Vlaamse feest aan de Baltische zee was een grote delegatie politici, havenmensen en specialisten uit de culturele sector afgereisd. Minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon hield de openingstoespraak in het paleis waarin het museum gevestigd is.

Huts brengt nog een tweede expositie naar Tallinn. In het Niguliste Museum voor religieuze kunst, ondergebracht in een van de oude kerken, presenteert hij onder de titel Zot van Dimpna het beroemde Dimpna-veelluik van Goswin van der Weyden, dat hij tien jaar geleden verwierf. Zowel de exposities From Memling to Rubens als Zot van Dimpna zullen nadien ook een vervolg krijgen in België en buitenland. Zo reist From Memling to Rubens in 2022 door naar Denver in de Verenigde Staten.

Frank Heirman/Belga

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws