© BELGA

Inbreker krijgt enkelband en snuift cocaïne in bijzijn van justitiemedewerker

Mechelen -

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar effectieve celstraf gevorderd tegen een 25-jarige Mechelaar. Die stond terecht voor enkele inbraken. Aanvankelijk had de man een enkelband gekregen, maar toen de justitiemedewerker de apparatuur voor de enkelband kwam leveren, snoof de beklaagde plots een lijn cocaïne.

In juni brak Beslan Y. binnen in enkele flats aan het Berthoudersplein. Getuigen zagen de man over de daken van twee panden lopen. Hij vernielde onder meer een raam en ging aan de haal met laptops en een Playstation. Zaken die hij volgens het Openbaar Ministerie probeerde te ruilen voor drugs. “De man werd haarfijn gefilmd door bewakingscamera’s en bleek bij zijn aantreffen helemaal van de kaart te zijn”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy.

Y. werd voor de onderzoeksrechter geleid en die besliste om de man aan te houden. Niet in de gevangenis, maar met een enkelband. Zo kon hij zijn voorhechtenis thuis uitzitten. Maar de man stak op dat moment figuurlijk zijn middenvinger op naar justitie. “Toen de installateur van de apparatuur voor de enkelband bij meneer Y. aanwezig was, bestelde die laatste cocaïne en gebruikte de drugs ook in het bijzijn van de man. Het gevolg was dat hij opnieuw werd voorgeleid en deze keer in de gevangenis werd opgesloten.”

Wraakactie

Advocaat Manu Bande zei dat zijn cliënt niet inbrak om aan geld te geraken, maar het gedaan had als een soort wraakactie nadat er eerder bij hem vernielingen waren aangericht. “De man heeft een enorme verslavingsproblematiek. Het is belangrijk dat hij sturing krijg in zijn leven en zijn problematiek met deskundige hulp kan aanpakken.”

Hoewel Beslan zei dat hij al drie maanden geen drugs meer gebruikte, testte hij maandagvoormiddag positief op het gebruik van cannabis. De rechtbank velt een vonnis op 27 september. tdk

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws