©  AFP

“Amerikaanse drone doodde kinderen in Afghanistan”

Een onderzoek van The New York Times zet grote vraagtekens bij de Amerikaanse versie van een drone-aanval op 29 augustus in Kaboel. Volgens het Pentagon vernietigde het Amerikaanse leger daarmee een auto die een IS-bom bevatte. Maar de krant vindt daarvoor geen bewijs. Er zouden ook zeven kinderen bij de aanval omgekomen zijn.

Kim ClemensBron: BELGA, AP

Officieel heet het dat de aanval “gerechtvaardigd” was, omdat de auto met explosieven een onmiddellijke bedreiging voor de troepen op de luchthaven van Kaboel vormden. Maar dat relaas rammelt, luidt het nu.

De krant baseert zijn twijfel over het relaas van het Pentagon op een analyse van beeldmateriaal van lokale beveiligingscamera’s plus interviews met collega’s en familieleden van de bestuurder van de auto. Zo zouden er geen explosieven in de getroffen auto hebben gezeten en had de bestuurder van de auto geen banden met Islamitische Staat. Ook zouden niet drie burgers bij de aanslag zijn gedood, zoals het Pentagon beweert, maar tien, onder wie zeven kinderen.

Eén van de kinderen van de familie Ahmadi. Het meisje zou zijn omgekomen. 

Eén van de kinderen van de familie Ahmadi. Het meisje zou zijn omgekomen. ©  AP

Werknemer van hulporganisatie

Militaire functionarissen zeiden vlak na de aanval dat ze de identiteit van de bestuurder van de auto niet kenden toen de drone een raket afvuurde, maar dat zijn activiteiten van die dag impliceerden dat hij banden had met IS en er explosieven in zijn auto zaten. De bestuurder overleefde de Amerikaanse aanval niet.

De ravage na de aanval voor het huis van Ahmadi, op 29 augustus 

De ravage na de aanval voor het huis van Ahmadi, op 29 augustus ©  AP

The New York Times heeft de bestuurder nu geïdentificeerd als Zemari Ahmadi, een voormalig werknemer van een Amerikaanse hulporganisatie. Het door de krant gepubliceerde bewijsmateriaal suggereert dat Ahmadi’s trips die dag bestonden uit het vervoeren van collega’s van en naar het werk. Op videobeelden is te zien hoe Ahmadi en een collega jerrycans met water vulden en deze in zijn auto laadden om mee naar huis te nemen voor zijn familie. Dat water werd mogelijk door het leger aangezien voor materiaal om explosieven mee te maken.

Amerikaanse militaire functionarissen rechtvaardigden hun acties destijds tevens door te verwijzen naar een nog grotere explosie die na de inslag van de drone-raket zou hebben plaatsgevonden. “Omdat er secundaire explosies waren, kan er een redelijke conclusie worden getrokken dat er explosieven in dat voertuig zitten”, zei generaal Mark Milley. Het onderzoeksteam van The New York Times vond echter geen bewijs van een tweede, krachtigere explosie.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws