© rtv

Hand in hand revalideren met de koning: “Ik hoorde dat verder niemand hem een hand mocht geven”

Herentals -

Koning Filip was donderdagmiddag te gast in het REVAlution Center van To Walk Again in het ziekenhuis van Herentals. De koning sprak er niet alleen met de bestuurders van To Walk Again maar nam ook uitgebreid de tijd om kennis te maken met revaliderenden en de bijzondere technieken waarmee er in Herentals wordt gewerkt. “Dit bezoek was een opsteker”, vertelt dokter Toon Claes, voorzitter van de raad van bestuur van To Walk Again.

Marc Peeters

De eer om de vorst op de zesde verdieping van het ziekenhuis te mogen verwelkomen, was toevertrouwd aan de 10-jarige Finne Peeters uit Retie. “Een poosje geleden werd mij gevraagd of ik een geheimpje kon bewaren. De koning zou langskomen in het revalidatiecentrum en ik mocht hem ontvangen. Ik heb tegen de koning gezegd dat ik blij was met zijn bezoek en hij antwoordde dat hij blij was dat hij mocht komen.” Finne leidde koning Filip dan naar het onthaal waar een zestal jonge rolstoelgebruikers een dansje opvoerden.

De vorst had volop aandacht voor de staprobot.

De vorst had volop aandacht voor de staprobot. © Joren De Weerdt

Daarna ging het naar de vergaderzaal waar de koning werd bijgepraat over de hoogtechnologische revalidatietechnieken die in het REVAlution Center worden toegepast. “De koning toonde vooral interesse in de staprobotten waarmee we hier werken”, weet directeur Thomas Caers. “Hij wilde ook meer weten over de toekomstperspectieven van die techniek. Bijvoorbeeld of het straks ook zal mogelijk zijn om de staprobot te gebruiken zonder dat er een begeleider mee stapt.”

In de oefenzaal maakte koning Filip onder meer kennis met de 13-jarige Roan Van Beers uit Dessel. Deze jongen heeft een aangeboren hersenaandoening en oefent regelmatig in Herentals. “Ik mag de koning de werking van de Zero-G demonstreren. Dat is een soort van takel aan het plafond die de gebruiker voor een stukje optilt zodat je benen niet meer je volledige lichaamsgewicht hoeven te torsen. Je moet uiteraard nog wel zelf stappen en je evenwicht zoeken. Dat is de training.”

Finne mag de koning ophalen aan de lift. 

Finne mag de koning ophalen aan de lift. ©  Joren De Weert

Hand vasthouden

“Na zijn zware val in de Ronde van Frankrijk even geleden heeft Wout Van Aert hier gewerkt met hetzelfde apparaat”, weet Roan. “Het is wel plezierig om te doen, maar je moet hard werken. Vanzelf gaat het niet.” Koning Filip nam Roan bij de hand om samen een stukje te wandelen. “Dat was wel apart. Ik hoor zeggen dat voor de rest verder vrijwel niemand de koning een hand heeft mogen geven.”

Het bezoek van koning Filip was vooral voor Jurgen Vercammen (48) een bijzondere dag. Deze ex-militair raakte verlamd aan de onderste ledematen bij een ongeval op missie in Kosovo. Aan het einde van het koninklijk bezoek mocht de man in de staprobot de koning naar zijn auto begeleiden.

Rechtop staan

“Het gevoel om weer rechtop te staan is maar één van de dingen waarom een staprobot zeer belangrijk is. Je kunt de mensen weer recht in de ogen kijken. Dat ik dat nu mag doen met mijn grote baas van vroeger maakt het dubbel speciaal.” Jurgen werkt al een paar jaar met de staprobot. “Naast het mentale zijn er ook flink wat medische voordelen aan verbonden om regelmatig even rechtop te lopen.”

Jurgen Vercammen begeleidt zijn gewezen grote baas naar de wagen.

Jurgen Vercammen begeleidt zijn gewezen grote baas naar de wagen. © Joren De Weerdt

Vercammen heeft de technieken al zien verfijnen en blijft benieuwd naar wat er in de toekomst mogelijk zal zijn. “Thuis hebben we aanpassingen gedaan zodat ik zittend de dingen die ik nodig heb kan nemen. Ik ben een 1.87m, rechtopstaand kan ik bijvoorbeeld een lamp vervangen waarvoor ik nu hulp moet inroepen. Afwachten of ik dit ook zelf thuis zal kunnen.”

Een maand geleden haalde To Walk Again nog de media met berichten dat de organisatie dringend op zoek is naar bijkomende financiële middelen. “Wij starten met wat wij doen op het punt waar anderen ophouden”, zegt dokter Toon Claes. “Dat we daar zo weinig voor terugkrijgen is zeer spijtig. We blijven positief en hopen dat bijvoorbeeld zo’n koninklijk bezoek misschien weer nieuw impulsen geeft.” 

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herentals in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws