©  AFP

Afghaanse studentes worden met gordijn van mannen gescheiden op universiteit Kaboel

Mannelijke en vrouwelijke universiteitsstudenten worden, nu de Taliban de macht hebben overgenomen in Afghanistan, van elkaar gescheiden met een gordijn tijdens college. Op de foto’s is te zien hoe de vrouwen in bedekkende kleding buiten het zicht van mannen zitten.

Redactie

Deze manier van lesgeven wordt op alle universiteiten in grote steden ingevoerd. Vrouwen mogen alleen lessen volgen met mannen als ze middels een gordijn van elkaar worden gescheiden. Vrouwen moeten de klas vijf minuten eerder dan de mannen verlaten. Ook moeten studentes bedekkende kleding aan.

‘Verschrikkelijk’

“Het ophangen van gordijnen is niet acceptabel”, zegt Anjila, een 21-jarige student aan de universiteit van Kaboel, tegen Reuters. “Ik voelde me echt verschrikkelijk toen ik de klas binnenkwam.’’

Anjila vertelt dat ze voorheen ook apart van haar mannelijke klasgenoten moest zitten, maar nooit stond er een scheidingswand. ,”We gaan 20 jaar terug in de tijd’’, aldus de studente.

 

 ©  via REUTERS

Een professor journalistiek aan de Herat University vertelt dat hij zijn les van één uur in tweeën moest opsplitsen, zodat hij vrouwen en mannen apart les kon geven. Slechts een kwart van de studenten kwam maandag opdagen.

“De studenten waren erg nerveus vandaag”, zegt hij. „Ik heb gezegd dat ze gewoon les moeten blijven volgen. De regering zal de komende dagen met nieuwe regels komen.’’

De huidige Taliban-lichting heeft beloofd zich minder radicaal op te stellen dan tijdens de vorige regeerperiode ruim twintig jaar geleden. Enkele dagen nadat de beweging ook de hoofdstad Kaboel had ingenomen, lieten de Taliban weten dat een groep islamitische geleerden gaat bepalen wat voor rechten vrouwen krijgen in Afghanistan.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws