© Reuters

Mohammad Hassan Akhund wordt premier van nieuwe talibanregering, terreurverdachte wordt minister van Binnenlandse Zaken

Drie weken nadat ze aan de macht kwamen in Afghanistan, hebben de islamistische taliban de eerste leden van de nieuwe regering voorgesteld. Mohammed Hassan Akhund wordt de nieuwe premier.

dvtBron: Belga

Hassan Akhund was een medewerker van Mullah Omar, de overleden oprichter van de taliban. Tijdens de laatste jaren voor de VS de taliban verdreef in 2001, gaf hij al eens leiding aan de regering in Kaboel.

Abdul Ghani Baradar is medestichter van de radicaal-islamistische beweging en was tot voor kort hoofd van de politieke arm van de taliban. Hij wordt zijn adjunct en plaatsvervanger van Akhund. Baradar leidde de onderhandelingen met de Verenigde Staten in de Qatarese hoofdstad Doha.

Sarajuddin Haqqani, de zoon van de oprichter van het gelijknamige Haqqani-terreurnetwerk, wordt minister van Binnenlandse Zaken. Het Haqqani-netwerk is de meest gewelddadige groepering binnen de taliban en wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks grote aanslagen in Kaboel en prijkt op de terreurlijst van de FBI.

Mohammad Yaqoob, de zoon van Mullah Omar, wordt minister van Defensie.

Amir Khan Muttaqi wordt minister van Buitenlandse Zaken.

De woordvoerder verzekerde voorts dat de taliban - die een “inclusief” beleid hebben beloofd, zouden proberen om “mensen uit andere delen van het land” mee te nemen in de regering. Gevraagd naar het uiteendrijven van een demonstratie in Kaboel dinsdag, zei Mujahid dat de taliban “nog niet getraind” zijn in het beheer van betogingen en riep hij demonstranten op om de autoriteiten een dag op voorhand op de hoogte te brengen van bijeenkomsten.

Sharia

Intussen riep de hoogste leider van de taliban, Haibatullah Akhundzada, de nieuwe regering op de Sharia te doen respecteren. Het is zijn eerste mededeling sinds de machtovername van de islamisten.

De nieuwe premier, die nauwe banden heeft met Akhundzaza, liet alvast weten dat de bestuurders hard zullen werken aan het handhaven van de islamitische regels en de Sharia in het land.

LEES OOK: Verzetsleider roept op tot nationale opstand tegen taliban

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws