De nieuwe gedenksteen is besmeurd met een hakenkruis. © rr

Gedenksteen besmeurd met hakenkruis: “Een dolk in het hart van de nabestaanden”

Wuustwezel -

Net voor de herdenking van de Dag van het Verzet is de gedenksteen van de Wuustwezelse gedeporteerden naar de kampen in Duitsland besmeurd met een hakenkruis. De plechtigheid verliep daardoor extra emotioneel, de families zijn in shock. Burgemeester Wouters reageert ook fel op Facebook en spreekt de dader rechtstreeks aan.

De Dag van het Verzet, dinsdag 6 september, moest een dag van herdenking worden. De bijeenkomst verliep kleinschalig, aan de gedenksteen voor de tien gedeporteerden van Wuustwezel.

Maar de intieme plechtigheid werd gestoord door de vandalenstreek. “Een dolk in het hart van de familieleden”, zegt Louis Herrijgers, voorzitter van Nationale Strijdersbond Wuustwezel, wiens vader stierf in de concentratiekampen. “De dader treft ons, maar we zullen blijven herdenken.”

Dat zegt ook Mia Bernaerts, ondervoorzitter NSB Wuustwezel en regionaal directeur NSB provincie Antwerpen. “De moed van de verzetsstrijders om ons land en de bevolking te bevrijden van de oorlogsgruwel moeten we blijven eren. Laat ons hopen dat het verleden het verleden blijft want het kan weer gebeuren als we niet opletten. Oorlog is mensenwerk, geen natuurramp, geen verdoken virus.”

Burgemeester reageert fel

Burgemeester Dieter Wouters (CD&V) reageert op Facebook en richt zich rechtstreeks tot de dader. “Geen idee wat je bezielde”, schrijft hij. “Ofwel was je dronken en onbezonnen en dan was je actie oer-, oerdom. Ofwel ben je gepassioneerd en bevlogen door alles wat het hakenkruis voorstelt en dan was je actie laf. Laf omdat je het gesprek niet aangaat, je mening slechts durft te uiten met een spuitbus in je handen. Enkele uren na je actie, kwamen de oud-strijders en familieleden van Wuustwezelse verzetsstrijders bijeen. Je had daar moeten zijn. Je had er volwassen mannen en vrouwen kunnen zien huilen. De tranen rolden over hun gezicht van verdriet en de vuisten waren gebald van woede.”

De gemeente is van plan het verzetsmonument proper te maken en alle sporen van de actie weg te halen. Wouters: “De littekens die je hebt nagelaten bij die familieleden van verzetshelden zullen nog een tijdje pijn doen.”

Mia Bernaerts leidde de intieme plechtigheid aan de gedenksteen © Neel Vermeiren

Motivatie is gestegen

Wouters schrijft ook nog dat als het de bedoeling was om te kwetsen dit een onverwacht neveneffect verwekt. “De motivatie om deze herdenkingen te blijven doen is fors gestegen, de wil om aan iedereen te blijven vertellen hoe gevaarlijk je ideologie is fors toegenomen.” De burgemeester schrijft dat er toch nog ruimte is voor dialoog. “Als dat niet je bedoeling was en je spijt hebt van je actie, dan kan dit je vergeven worden. Dat is alvast één verschil met de ideologie wiens symbool je plaatste: er is ruimte voor fouten, voor vergiffenis en dialoog.” Op vraag van het gemeentebestuur wordt de graffiti onmiddellijk verwijderd. Op sociale media krijgt burgemeester Wouters veel lof en steun. (vw)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten